29/03/2024

Танов повтори: „Лукойл“ поръча съдебното дело срещу мен

Директорът на Агенция „Митници“ Ваньо Танов потвърди думите си, че делото срещу него е поръчка на петролната компания „Лукойл Нефтохим“, която прокуратурата изпълнява.

Той отправи тези обвинения преди две седмици, когато започна процеса срещу него за издаване на държавна тайна заради това, че е казал какви са количествата гориво за военновременни запаси.  Тогава той заяви, че „Лукойл” е искала да го отстрани от митниците чрез това дело, което би могло да го лиши от достъп до класифицирана информация и съответно да не може да изпълнява функциите си като директор на митниците.

„Имам определени основания за моите думи. „Лукойл“ също потвърдиха в една от срещите, която беше в Министерство на финансите. Те го потвърдиха в личен разговор, когато се изготвяше споразумението. Чуха се такива реплики съвсем открито, така че аз не съм казал нещо, което е измислено и нещо, което не съществува“, каза днес пред БНТ Танов, който е в обтегнати отношения с компанията, след като миналата година лицензът й беше отнет от митниците заради непоставени измервателни уреди.

На въпрос защо тогава „Лукойл“ изпратиха до медиите писмо, в което изразиха възмущение от твърденията му и обявиха, че те са нелепи, директорът на митниците отговори, че може би това е определена тактика, предаде БГНЕС.

„На тази среща присъстваха повече от 10 души, така че ми се струва доста неуместно да отричаш неща, които си изговорил. Присъстваха министър Дянков, юристи от Правен отдел на митниците и т.н. Така че това не е казано в коридорите, а съвсем официално. Но няма значение“, категоричен бе Танов, макар че от прокуратурата вече също категорично отрекоха да изпълняват поръчка.

„Спокоен съм за изхода от делото, защото съм дълбоко убеден в себе си, че няма изнесена класифицирана информация, защото не съм боравил с такава“, добави той.

Той коментира и ситуацията в митниците. По думите му, за 3 години, откакто е на поста, са назначени 467 служители, които са минали през всички препятствия и са успели да се класират. На въпрос колко души е уволнил заради корупция, шефът на митниците обясни, че за миналата година те са били 47. Танов обаче коментира не за първи път, че освобождаването на такива служители е трудно. „Ние не можем да докажем престъпна дейност, защото нямаме такива структури. Голяма част от освободените отново се връщат на работа, някои от тях пак биват освобождавани заради различни нарушения. Поне 50-60% от освободените повторно вече не се връщат. До края на мандата на правителството предстои още освобождаване на част от състава, който е непълноценен или няма нужната професионална подготовка“, добави Танов.

По отношение на акция „Митници” на МВР, при която бяха задържани няколко подкупни служители, той заяви, че на някои от пропускателните пунктове има проблеми със служителите. Като пример той даде именно Капитан Андреево, където били назначавани служители с политически протекции, със задача да събират пари. Някои от тях сами се предлагали.

„Тези хора все още не могат да повярват, че този процес вече е спрял, те се надяват, че това, което се говори за борбата срещу корупцията, е различно от това, което се прави. Но тази операция показа, че няма протекция за никого и отдавна е скъсано с тази практика”, подчерта Танов.

Той обясни, че заловените не могат да бъдат уволнени преди да се спазят определени процедури, защото са държавни служители, цитира го КРОСС.

За бягството на т.нар. братя Галеви Ваньо Танов коментира, че държавата ги е изпуснала най-общо казано. „Защото такива са правилата. Според мен те са извън страната, защото до известен период имаше логика да са тук, но мина доста време. Убеден съм, че държавата ще ги върне, защото сега е 2012 г., не е 2003, 2004 или 2005 г. Убеден съм, че държавата ще направи и съответните корекции в законодателството, за да не се случват повече такива неща“, каза още той, след като вече веднъж заяви, че според него изчезването на дупнишките бизнесмени е станало със задкулисни уговорки.

http://dnes.dir.bg/news/mitnitzi-vanyo-tanov-zatvaryaneto-luckoil-neftohim-11233488

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *