26/04/2024

Каменните колоси от Великденските острови пак изненадаха учените

На широко разпространените по цял свят картички на Великденските острови в очите се набиват най-вече масивните каменни глави, които стръчат от земята. Но изследователи бяха силно изненадани от телата на главите, които откриха дълбоко заровани в земята.

Специален научен проект бил посветен на старателно разкопазаве на две от повече от хилядата статуи на знаменития остров. Иследователите искали да научат колкото се може повече подробности за тайнствените идоли и за народа на острова.

При разкопките археолозите намерили голямо количеството червен пигмент, който се използвал за оцветяване на статуите. Ръстът на истуканите се оказал значителен – до 7 метра, но голяма част от телата им били вкопани в земята. Ръцете и краката им били насочени към центъра на Земята.

Били намерени и останки от инженерни съоръжения на народа Рапа Нуи, използвани за преместване и позициониране на колосите. Учените устаноливи, че статуите били превозвани на установки в хоризонтално положение, след което ги поставяли в изкопаните ями. Били намерени останки от земя, използвана за укрепване на гигантите. Използвани били въжета и дървета.

Историята на народа, населявал острова, както и преди, в много отношения си остава загадка. Съдейки по всичко жителите на острова са доплавали тук на канута. Най-близката суша до Великденските острови е отдалечена на 1500 мили. Когато в началото на XVIII век до острова достигнали европейци, цялата гора вече била унищожена за преместването на статуите и екологичната катастрофа довела до измиране на населението.

„Задната страна на двата разкопани красавци е покрита с петроглифи, повечето от които изобразяват лодки. Може да се предположи, че това е тип подпис на скулптора или на групата, притежаваща статуята“, счита ръководителят на експедицията Анна Ван Тилбург.

3 thoughts on “Каменните колоси от Великденските острови пак изненадаха учените

  1. Били използвани дървета и въжета……..уууха ха ха ха. Голям виц. Сега остава да кажат, че фигурите са дялкани с джобно ножче.

  2. Че то от доста време се знае,че главите имат тела,нещо не разбирам,къде е сензацията тук ?!?

    Ето го клипа от 2009 година си се виждат,че има глави с тяло в земята http://vbox7.com/play:b18843ed

  3. Няма сензация. Просто т.нар.“учени“, правят жални опити да оправдаят харченето на държавни средства. Ако питате мен повечето съвременни учени и за свинари не стават.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *