27/04/2024

Средиземно море се оказа гигантска центрофуга

Гигантски подводни водовъртежи открили в Средиземно море италиански физици. Тези тайнствени вихри са с диаметър 10 километра и според учените са в състояние да се преместват на стотици километри без силата им да отслабва.

Откритието изследователите от Националния институт за ядрена физика направили съвсем случайно. Те търсели място за монтиране на подводната неутронна обсерватория НЕМО (Neutrino Mediterranean Observatory). Този детектор е предназначен да следи космическите частици.

В процеса на търсенето учените под ръководството на Анджело Рубино спуснали на дълбочина около 3,5 км прибори, които фиксират температурата на водата и скоростта на теченията. Получените данни шокирали физиците. Оказало се, че в този район на Средиземно море се върти цяла верига от гигантски вихри, които бавно се преместват със скорост 3 см в секунда.

Въртопите, както предполагат учените, се зараждат в източните части на Средиземно море. Те могат да възникнат заради нестабилността на температурата на водата и теченията на Адриатическо или Егейско море. Вихрите могат да се преместват на стотици километри без да губят скорост и енергия, се казва в статия, публикувана в списание Nature Communications

По-рано учените изясниха, че Средиземно море е изчезнало преди 5 милиона години в резултат на тектонична дейност в сегашния район на Гибралтарския пролив,м резултат на която то било преградено от Атлантическия океан. Възникнало обаче отново само за две години. За това спомогнала появата на Гибралтарския пролив, който в началото бил далеч по-широк, отколкото е сега. При това скоростта на водния поток бил толкова голям, че за денонощие нивото на Средиземно море се повишавало с 10 метра.

Новите данни позволили да се направят и някои изводи за историята на развитието на човечеството. Учените предполагат, че появата на Гибралтарския пролив повлияла на факта, че Европа била заселена от хората много по-късно, отколкото е могло това да се случи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *