25/04/2024

НАСА: Земята се размина с астероид на 13-и май

На 13-и май близо до нашата планета прелетя голям астероид. Астрономите изсичлиха размерите му – с големината на автобус,както и траекторията му, която е относително стабилна. Макар че ще премине край Земята на по-малко разстояние, отколкото е Луната, според учените той не може да се вреже в планетата ни.

Според данните от наблюдението околоземният 12-метров астероид 2012 JU е прелетял на разстояние 191 500 км. от Земята. Това е два пъти по-близо от Луната.

От лаболаторията по реактивното движение на НАСА в Калифорния съобщиха, че са следили астероида през цялото време на приближаването му, до планетата ни , както и отдалечаването му. Според специалистите траекторията на полета на 2012 JU е такава, че астероидът прелита близко до Земята на всеки 3,2 години. Но този път той премина по-близо от обичайното.

Прелитането на този астероид бе втората визита на крупен обект в околоземното пространство за тази година. На 1 април 46-метровият астероид 2012 EG5 премина на разстояние 230 хил. км от Земята.

Но тези два астероида бледнеят в сравнение с 400-метровия 2005 YU55, който през ноември миналата година прелетя на разстояние 325 хиляди км. от нас.

Според последни данни сега в околоземна орбита има 8900 астероида, много от които се наблюдават постоянно от специалистите. Други от тях пък не представляват опасност, тъй като при евентуалното им навлизане в атмосферата би трябвало да изгорят. Трети имат такава орбита, че само периодично пресичат траекторията на Земята.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *