02/05/2024

Министър Найденов: Земеделието е обречено на успех

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов препоръча на българските да демонстрират „самочувствие на хора, които предлагат изделия на световно ниво. Селското стопанство е обречено на успех. Идват по-добри дни за вас“, каза министърът при откриването на международната селскостопанска изложба „Агра“ днес в панаирното градче в Пловдив.

Близо 420 директни и представени изложители, с 15% повече от миналата година, участват в „Агра 2012“, която продължава от 6 до 10 март. Ангажираните изложбени площи са увеличени общо с 27%, а при чуждестранните компании – с 52%. Това са данни, показващи реално съживяване в бранша, коментира  Иван Соколов, главен директор на Международен панаир Пловдив, който организира изложението съвместно със Селскостопанската академия.

„Агробизнесът у нас наистина се е стабилизирал и привлича силен  интерес отвън, а „Агра“ е мястото, където ще стартират много нови инициативи. Това е резултат и от усилията на Международен панаир Пловдив да подкрепя бизнеса в трудната икономическа ситуация“, добави Иван Соколов.

Там е нишата, бе категоричен министър Найденов, след като разгледа Специализираната изложба за биологично растениевъдство и животновъдство „БиоАгра“.  Тя се провежда  за първи път, а в нейното стартово издание участват фирми и организации от 5 държави. В техните експозиции се проследява пътят на екохраните от полето до трапезата. Една от атракциите е изложба от картини и дрехи, направени от ориз ( на втората снимка).

България има много добри условия за развитие на биологично земеделие, учените са готови да посрещнат тази инициатива, а бизнесът проявява много голям интерес, подчерта проф. дсн Димитър Греков, ректор на Аграрния университет, който е партньор на панаира в подготовката на изложението „Биоагра“ заедно с международната фондация „Авалон“.

В Западна Европа се търсят  български екопродукти като твърда пшеница, сусам, розово и лавандулово масло, билки, мед и вино от биогрозде, посочи доц. д-р Владислав Попов, директор на Агроекологичния център към Аграрния университет и представител на фондация „Авалон“. По негови данни 85-90% от българските биопродукти отиват за износ, а в сектора работят близо 1000 производители, преработватели и търговци.

Все повече сортове плодове и зеленчуци, които разработват нашите  институти, имат компоненти, съобразени с изискванията за биопроизводство, заяви доц. д-р Маргарита Николова, главен научен секретар на Селскостопанската академия. Новите култури не само са устойчиви на болести, което намалява пръскането с химически препарати, но съдържат големи количества витамини, антиоксиданти и аниканцерогенни елементи. Иновация от световен мащаб са трите  сорта сливи, които не се нуждаят от опрашване. Общо 31 нови сорта показват учените от Селскостопанската академия на „Агра 2012“.

Палатите са отворени за разглеждане от 9 до 18 ч, а на 10 март – до 14 часа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *