23/04/2024

9-годишен грабна трета награда в конкурса за къс разказ, посветен на Пловдив

 

Младият писател Йоан Гоцев

Млад писател – едва на девет години, спечели трета награда в Първия конкурс за къс разказ, посветен на Пловдив. Творбата „Отплата” на малкия Йоан Гоцев бе прочетена снощи, 30 ноември, в книжарница „Форум” в мол „Галерия Пловдив”, където бяха връчени наградите на победителите в конкурса.

Наградените творби бяха излъчени в конкуренция на общо 178 разказа. Прави впечатление, че в конкурса се включили малко пловдивчани. Както и че повечето от участниците в тази духовна надпревара са жени.„Каквото и да напише човек за Пловдив – все ще е малко. И може би затова в този конкурс няма първа награда”, каза председателят на журито професор Огнян Сапарев, който заедно с писателя Здравко Попов и поетесата Елена Диварова прочетоха и оцениха почти 180 творби. „Не мога да не кажа на чист български – ашколсун на Общината, че организира такъв конкурс”, каза закачливо  професорът.

Според него условието разказът да бъде до 1700 знака изисква да си майстор не просто на късия, а на свръхкъсия разказ. Може би тази преса в регламента на конкурса трябва да се поотпусне. Трябва и да се обясни на авторите, че става дума за разказ, а не за есе, каквито творби са предложили немалко от участниците, препоръча именитият литературен критик проф. Сапарев. „Доста млади хора участваха в конкурса. Значи не е съвсем вярно, че младите не стават от компютъра. Радвам се за това, което прочетох. Пловдив заслужава този конкурс да продължи – талантливи хора има”, пожела професорът.

На церемонията снощи бяха връчени две втори награди /по 300 лв./ на Даниела Иванова Кирчева от Кричим за разказа „Поклонението на полковника в Пловдив” и на Бисера Минкова Дживодерова от Велико Търново за разказа „И ще отидем в Пловдив”. Две трети награди /по 150 лв./ получиха Гергана  Благовестова Минова от Пазарджик за разказа „Ний в живота братя бяхме”, както и малкият Йоан Марианов Гоцев от Пловдив за разказа „Отплата”.

Няколко автори бяха отличени със специални награди: уикенд за двама в СПА хотел в Банско, осигурен от „Сиенит холдинг”- на Кръстьо Иванов Раленков от Бяла Слатина за разказа „Дръндай! Дръндай!”. Той развълнувано каза: „Пловдив си е голяма работа! Тук съм изял първия си вафлен сладолед в живота. Искам да се извиня на журито, че е трябвало да прочете над 170 разказа – графоманията по хората ходи!”.

Екскурзия до Гърция, осигурена от туристическа агенция „Ани Травел” спечелиха Гинка Стефанова Филиповска от София за разказа „Хисар капия”, вечеря за двама в ресторанта на хотел „Одеон” – Стоянка Светозарова Николова от Пловдив за разказа „Неделна разходка”, вечеря за двама в пицария „Златна круша” – Ина Тодорова Иванова от Пловдив за разказа „Дим и изпрано пране”.

Директорът на Радио Пловдив Чавдар Каришев отправи покана към всички наградени да гостуват в предаването „Клуб неделя”.

Националният литературен конкурс за къс разказ, посветен на Пловдив, бе обявен от Община Пловдив – Дирекция „Култура”, отдел „Любителско творчество” и се проведе със съдействието на мол „Галерия Пловдив” и „Сиенит Холдинг”, на г-жа Тони Симидчиева, туристическа агенция „Ана Травел”, ресторант „Одеон”, пицарии „Златна круша” и с медийното партньорство на Радио Пловдив.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *