18/04/2024

Дъщерята на Кастро: Баща ми свали от телевизиата Мики Маус и пусна екзекуции

В книгата „Castro’s Daughter: An Exile’s Memoir of Cuba“, дъщерята на Фидел Кастро Алина Фернандес  описва подробно как когато била на три години, анимационните филмчета с Мики Маус по телевизия били заменени с екзекуции, извършени по заповед на баща й.

– Посещението на Папа Бенедикт XVI в Куба разгоря спекулациите, че Фидел Кастро може да се промени. Мислите ли, че е възможно това?

По-рано, мнозина ме обвиняваха за такива спекулации. Но те бяха неоснователни. Аз съм последната, която може да знае дали това ще се случи или не. Би било чудесно, ако все пак баща ми, който е болен и стар, се завърне в корените на вярата, с която израства, когато е учил с Езуитите. Така ще върне човешкото достойнство, които загуби. Но не вярвам, че това ще се случи. Мисля, че той се смята за безсмъртен.

„Исках той да намери решение за липсата на дрехи, на месо… Исках да го помоля да ни върне Коледа…“, признава Алина

– След като чичо Ви, Раул Кастро, пое властта, се проведоха някои реформи в страната. Съгласна ли си?

Раул е най-добрата личност в моето семейство и няколко пъти го помолих за помощ. Той е прагматичен политик и отличен мениджър. Но той работи само за режима. Вярно е, че някои работници (механици, водопроводчи;и, фермери) получиха право да работят самостоятелно, но това са малки реформи, а има голяма икономическа криза. В Куба няма предприемачество.

– Раул и Фидел Кастро са стари. Каква е тяхната стратегия?

– Да се ??задържат на власт. Нищо друго. Без промени.

– Кога за последен път си разговаряла с баща ти?

Преди много години, не помня точно кога. Фидел беше трагедия за Куба, а аз го почувствах това повече отколкото другите. Днес говорим различни неща за радикалния ислям, но някога е имало и радикален комунизъм, който беше брутален. Само ако човек се осмелеше да поставя под въпрос (комунизма), ставаше враг или предател.

– Дали някога ще се опитате да се върнете в Куба?

– Не.

– Баща ти е стар и отслабнал. Искаш ли да говориш с него?

Мисля, че няма отново да го видя. Няма интерес за това и от двете страни. Той не иска да ме види, а аз не виждам защо да се опитам да стигна до него, след като не съм съгласна с 90% от това, което е направил. И любовта между дете и родител може да умре, когато никой не я подхранва.

http://www.novini.bg/news

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *