26/04/2024

Връхлита ни най-силната магнитна буря от 2005-та насам

Веднага след като буря от т.нар. слънчев вятър връхлетя Земята през уикенда и пердизвика ярко Северно сияние в Канада и Скандинавския полуостров, Слънцето изхвърли преди няколко часа още по-мощна порция радиация и плазма. Когато тя достигне нашата планета във вторник, може да се усетят проблеми с електропреносната мрежа, GPS сигналите и радиокомуникацията, особено в полярните области, съобщи „Асошиейтед прес“.

„С напредването на радиационната буря може да има затруднения в работата на спътниците и евентуално влошаване на високочестотните радио комуникации в полярните региони“, коментира Дъг Бийсекър от Центъра за прогнозиране на космическото време, част от американската Национална администрация за океанографски и атмосферни изследвания.

Подобни радио смущения може да принудят авиокомпаниите да променят трасетата на полетите си над Атлантическия и Тихия океани.

Бийсекър допълва, че вероятно ще трябва да бъдат отменени и евентуалните изстрелвания на ракети, ако такива са насрочени за тези дни. Възможно е да има нестабилност по електропреносните мрежи и дори малки инциденти по някои по-стари тръбопроводи.

По думите му бурята е най-голямата от 2005 г. насам.

Пикът на бурята се очаква във вторник, когато облакът плазма и заредени частици ще връхлетят Земята, ще деформират магнитното й поле и ефектът може да се усети на юг чак до щати като Тексас и Аризона. Хюстън, най-големият град в Тексас, например, се намира на 29? северна ширина.

Прогнозите на учените от NASA са, че кулминацията на бурята ще е около 16 часа българско време, макар че те уточняват, че поради многото променливи това може да се случи до 7 часа преди или след този момент.

„Няма да стане катастрофа, но върху електрическата мрежа ще има забележимо геомагнитно въздействие“, казва Майкъл Хес от Лабораторията по космическо време към NASA. Той допълва, че са предупредени операторите на сателити, енергийните компании и съветниците на Белия дом.

Според него във вторник през нощта може да има рядко срещано ярко Северно сияние.

Слънчевата активност се засилва и намалява в цикъл от приблизително 11 години. В момента активността на нашата звезда върви към пик през 2013-2014г., уточнява АП.

dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *