18/04/2024

СДС се опълчи срещу идеята за нови реактори в Козлодуй

Ядрена мощност на този етап не е необходимо да се строи. Това се посочва в декларация на СДС по повод възобновените идеи на енергийния министър Трайчо Трайков за нова мощност в АЕЦ „Козлодуй“.

„С приближаването на 30 януари 2012 г. – срокът, определен на HSBC да се произнесе по икономическата целесъобразност да се строи АЕЦ „Белене“, страстите отново се нагорещяват. Правителството твърдо трябва да отстоява националния интерес, а не боязливо да насочва вниманието на Русия към строежа на нов блок в АЕЦ Козлодуй“, се отбелязва в документа.

При рекордните количества изнесена ел. енергия през миналата и настоящата година, генериращите ни мощности са натоварени едва наполовина, заявяват от партията.

Според СДС трябва да се започне саниране на сградния фонд на страната, усвоявайки максимално европейските фондове за целта. Това ще отвори много повече работни места във време на криза, отколкото един или два ядрени блока, смятат от партията.

Според тях реалистичната прогноза е, че нова ядрена мощност ще е необходима след 2025 г. Надяваме се до тогава на пазара да са вече нови и напълно безопасни реактори, добавят от СДС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *