20/05/2024

Оптимистична теория за България

Финансовата криза в Европейския съюз ще бъде преодоляна бързо, а последващото икономическо възстановяване ще се прояви особено силно в България. Прогнозата е на бившия германски посланик в София Валтер Левалтер.

„За съжаление стандартът на живот в България не се е променил особено след приемането на страната в Европейския съюз. А жизненото равнище е изключително важен фактор„, подчертава бившият посланик на Германия в България Валтер Левалтер. Той не крие, че е очаквал повече икономически подобрения за България в резултат на еврочленството й. И споделя надеждите си, че през 2012 година страната ще се отърси от летаргията, правейки крачка напред.

Хората чакат да усетят предимствата

Дългогодишният дипломат поставя и един важен акцент: „Надявам се, че българите няма да се възползват от предимствата на Европейския съюз само навън. Нека тези свободи да окажат положително въздействие и вътре в България, нека хората в страната да ги усетят“ – пожелава Левалтер, визирайки свободите на движение за туризъм и работа.

Плюсовете от еврочленството на България още не са се състояли

Бившият посланик на Берлин в София се надява паралелно потокът от инвестиции от западноевропейските страни към България да продължи. Макар напоследък този процес да не върви гладко, а инвеститорите непрекъснато да се натъкват на пречки.

Кризата – от полза за България

„Затрудненията в банковия сектор в страните от Европейския съюз се отразяват и на България,“ отбелязва Левалтер, който все пак е настроен оптимистично. Според него кризата бързо ще бъде преодоляна, а последващото икономическото възстановяване ще даде значително отражение в България.

Валтер Левалтер оглявява германското посолство в София в най-драматичните години преди и след промените през 1989-та. След пенсионирането си работи за развитието на отношенията между двете държави по линия на Българо-германския форум.

DW: Автор: Димитрина Филипова, Редактор: А. Андреев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *