27/04/2024

Съкровище падна от космоса във фермата на американец – видео

 

Късметлията, снимка на Universetoday.com

Загадъчен камък, който открил американски фермер недалече от градчето Conception Junction, се оказал изключително рядък метеорит. Когато попаднал в ръцете на учените те страшно се въодушевили от находката.Установено, е че космическият гост е пристигнал на Земята от далечния Пояс на астероидите, който се намира между орбитите на Марс и Юпитер.

Цената на един такъв метеорит струва 200 долара за 1 грам, докато стойността на обикновените метеорити е  по 2-3 долара за грам. Излиза, че цената на целия този космически камък „Консепшън Джанкшън” – името му идва от мястото на откриването му, струва 3,4 милиона долара. Посланикът от Вселената извършил истинско дълго пътуване, преди да получи името си паласит или желязно-каменен метеорит. Отначало фермерът възприел находката си като обикновен камък. Но изстъргвайки от блока с размери на баскетболна топка и тегло 17 килограма неголямо парченце, фермерът открил интересни жълто-зелени минерали, които се скривали под иначе скромна кафява черупка.

За рядката находка научил „ловецът” на метеорити и химик по образование Карл Астън от Сент Луис. Той се занимава със самостоятелно изучаване на метеоритите, като събира своята любителска колекция по доста нетрадиционен начин: публикува обяви в регионалните вестници.

В САЩ са открити едва 19 подобни образци. Те представляват особена желязна гъба, порите на която са запълнени с минерали с маслиново-зеленикаво-жълт цвят. Паласитите според учените са отломки от големи астероиди.

Въпреки че паричният еквивалент на находката на фермера е толкова голям, на късметлията не му се отдало да направи от това доходен бизнес, тъй като търсенето на подобни космически тела отнема доста време. А размерите и вида на находките не винаги са големи и толкова интересни за учените. Макар че на някои им върви. Аржентински фермер например копаейки край малко езерце се натъкнал на метеорит с тегло половин тон.

Вижте един ловец на метеорити

http://youtu.be/0-KFrIybgcQ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *