26/04/2024

Май ще пъдят Гърция от еврозоната

В еврозоната се работи за възможното излизане на Гърция от нея, заяви председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер в четвъртък сутринта. Целта е да се гарантира, че от това няма да пострадат другите й членове.

„Работим по въпроса как да гарантираме, че няма да се стигне до катастрофа за хората от Германия, Люксембург, цялата еврозона“, заяви Юнкер в интервю за изданието ZSF Morgenmagazine.Юнкер уточни, че лично той не би искал Гърция да напуска еврозоната, но и Гърция не бива да бъде задържана в блока на всяка цена.

„Ние сме длъжни да направим всичко възможно, за да не изпадне от веригата нито един от 17-те членове на зоната, но ако това е желанието на гърците – а аз смятам, че то ще бъде грешка – ние не можем да принуждаваме гърците към тяхното благополучие“, каза Юнкер. „Това не е любимият ми сценарий. Бих искал Гърция да остане на борда, но Гърция трябва да изпълни задълженията си.“

Според него Европа не може да бъде принуждавана да се върти в една постоянна въртележка заедно с Гърция. Юнкер увери, че властите „са абсолютно подготвени“ за напускането на Гърция на еврозоната.

dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *