29/03/2024

Загадъчни метални кълба падат от космоса – I част

Загадъчни метални кълба падат от небето в различни краища на света. През 1966 година в щата Арканзас, САЩ няколко очевидци наблюдавали как едно такова кълбо с диаметър 28 сантиметра се изсипало от напълно ясното небе. Когато го вдигнали, на идеално гладката му повърхност нямало никакви следи от преминаването през плътните слоеве на атмосферата и въобще – каквито и да е повреди.
Три лежащи недалеч едно от друго метални кълба намерили през 1963 г. в Австралийската пустиня. Всички били с диаметър 35 сантиметра, всяко тежало близо шест килограма. Външно кълбата изглеждали сякаш са полирани, без съединителни шевове и повреждания. Да скрият загадъчните предмети австралийските учени не успели – кълбата се отправили към Америка за по-обстойно проучване.
През 1969 г. аржентинският изследовател А. Шнайдер показал на пресконференция в столицата Буенос Айрес 22-сантиметрово метално кълбо, намерено в северните части на страната. В присъствието на журналисти ученият в продължение 15 минути безуспешно се опитвал да направи върху повърхността му дори една мъничка драскотина. Според думите на Шнайдер това е едно от четирите открити кълба. Ученият разказал за опитите да се разбере какво има вътре в тях, като са използвани най-съвременните методи, включително чрез въздействие на свръх ниски и свръх високи температури. Но всичко се оказало напразно.
Изглежда първата такава находка, за която за запазени писмени свидетелства, е от 1802 г.  Предметът бил открит на прясно изорано поле близо до Лайден, Нидерландия. Хората занесли кълбото в прочутия в цяла Европа Лайденски университет. Но учените не могли нито да обяснят що за загадъчен предмет е това, нито пък да определят от какъв материал е направен. По-късно кълбото било плячкосано от наполеонови войници и за неговата съдба повече нищо не се чуло.
Потънало в неизвестност и кълбото, намерено в Австро-Унгарската империя по време на Първата световна война. Това било нещо идеално кръгло с диаметър около 12,5 сантиметра. Както и при другите такива обекти то също имало идеално гладка повърхност. Не било възможно нито да се разреже, нито да му се направи каквато и да е било деформация. Австрийците решили, че това е някаква секретна разработка на руските леяри, създаващи нова, свръх здрава сплав и предали кълбото за изучаване в Германия, след което неговите следи също се губят.
Някои учени намират родство между тези обекти и извънредно древните метални сфери, които от време навреме  биват откривани в рудниците на Южна Африка, недалече от градчето Отосдал в Западен Трансваал. Възрастта на земните пластове, от където са извадени сферите, е на 2,8 милиарда години! Археолозите, проучващи находките не се съмняват в техния изкуствен произход. За това подробно пишат М. Кремо и Р. Томпсън в своята книга „Забранена археология”.
Диаметърът на трансваалските кълба е от един до десет сантиметра. Някои от тях имат яйцевидна форма. По диаметъра на много от тях минават паралелни браздички. Някои от кълбата са изцяло от метал, други са кухи, пълни с влакнисто вещество.
Тези редки находки от Отосдал могат да се видят в музея в град Клерксдорп, близо до Йоханесбург. Между другото тези и други удивителни предмети, намерени в дълбоките мини не само в Южна Африка, са бясно търсени от колекционерите. Неотдавна кълбо от Отосдал беше продадено за 75 хиляди долара.
През 1983 г. списание Vounder съобщава за резултатите от изследването на древните кълба от музея в Клерксдорп, както и намереното неотдавна кълбо в САЩ. Различията между първите и вторите се оказало доста съществено, което очевидно разбива хипотезата за тяхното родство. Съвременното кълбо, за разлика от древните, не са прикрити в рудници. Различава се и съставът на метала, от който са направени. Повърхността на американското кълбо е направена от сплав, в основата на която са титан и редки земни метали. Така сплав при сега съществуващите технологии не може да се произведе. Рентгеновите снимки на съвременното кълбо показва, че той е напълнен с кръгли обекти, възможно е – също кълба.
Това просто ни принуждава да си спомним за имплантите – миниатюрни апарати, присадени в телата на някои хора от извънземните. Някои от тези импланти имат сходни свойства.

Следва продължение

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *