25/05/2022

12 на сто с радост биха си продали гласовете за изборите

Около 12% от българите биха се възползвали от възможността да продадат гласа си, показва проучване на Асоциация „Прозрачност без граници“, представено от програмния директор Катя Христова.
На въпроса бихте ли продали гласа си 1% отговарят, че не знаят дали биха го направили, предаде БГНЕС. Според Христова и те са потенциални гласоподаватели, които биха се възползвали от тази възможност.58,1% от тези, които биха продали гласа си, заявяват, че ще го направят, защото са бедни. Сред останалите мотивът е обаче усещането за безнаказаност, за неготовност на българските власти да се справят с това явление, посочи Христова.
6,8% от тези, които не биха продали гласа си, казват, че няма да го направят защото парите, които се раздават, са малко.

Разговорите в общността се въртят около готовност за продаване на средна цена около 50 лв. за по-големите населени места и 30 лв. за по-малките. Очакванията обаче са за 100-150 лв. За купуването на гласове не се подбират средства, показва изследването.
„Имаме информация за предлагани хранителни стоки, за помощи за зимата, за бъдещи ангажименти от страна на кандидатите към общността или за опрощаване на заеми. Вече има и още нова форма на опорочаване на хората, които да станат номинално дарители, за да се изперат сивите пари, които влизат в предизборната кампания“, каза Христова.

Тя посочи, че за подобно нещо има сигнал от Ботевград. Според експертите, които вече 10 години правят мониторинг на финансирането на предизборните кампании, практиката не е съвсем нова – и досега са засичали в един ден много 18-годишни да даряват за кампания 1000 лв. За първи път обаче получавали сигнал, че „услугата“ е платена, съобщи „Дневник“.
12% през последните 5 години заявяват, че твърдо влизат в тази практика, около 5-6% казват, че са готови, но при по- висока миза.

„Въпросът е докога ще продължи тази абсурдна тенденция, ние, които претендираме за демократичност да търпим подобна тенденция“, каза още директорката на „Прозрачност без граници“.

През 2009 г. процентът от гласоподавателите, които са имали готовност да продадат своя глас е бил 6.
„При една ниска избирателна активност този процент може да промени насоката и изборния резултат“, каза пък Диана Ковачева, изпълнителен директор на асоциацията.

dir.bg

(Visited 60 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *