28/03/2024

Сините наклепаха ГЕРБ пред Европа заради Катуница

Синята коалиция изпрати специална декларация до посланиците на страните-членки от ЕС за политическата употреба на трагедията в село Катуница.

Сините са категорични, че политическата употреба на станалото там е с предизборни цели. „Под прикритието, че се борят с ромската престъпност, като същевременно защитават ромите от насилие, ГЕРБ се стремят да поставят под контрол ромския вот в страната“, предупреждават от Синята коалиция.„От тази политика на управляващите печелят както „Атака“ заради усилването на междуетническото напрежение, така и ДПС, заради увеличаването на страховете сред българските турци. Това няма нищо общо с демократичния избор на гражданите. Това заплашва провеждането на свободни и честни избори в страната“, се посочва още в декларацията на сините.

Там пише още, че в годините на прехода у нас се прокарва митът за българския етнически модел. Според БСП и ДПС той е допринесъл за етническия мир у нас въпреки размирните Балкани“, изтъкват сините. По тяхно мнение моделът е продължение на етническата политика на БКП и Държавна сигурност. Той включва данни за затваряне на малцинствата в гета, налагане на страх у хората чрез репресии, създаване на псевдоелити, вербувани от ДС и привилегировани от милицията.

„Типичен пример е Ахмед Доган, известен като агент „Сава“ на ДС. Тази политика ескалира до гоненията срещу българските турци през 80-те години“, допълват от Синята коалиция.

В декларацията се отбелязва още, че в посткомунистическа България основна характеристика на модела е корумпирането на водачите на малцинствата и чрез тях установяване на контрол върху гласуването на турците и ромите.

„Същата политика обслужваше коалициите на НДСВ, ДПС и БСП. По време на техните правителства привилегиите, недосегаемостта и корупцията обхванаха значителна част от местния елит на малцинствата, изтъкват още от Синята коалиция.

Според сините приносът на ГЕРБ към този модел е опитът да установи контрол върху част от етническия вот чрез рекет върху водачите на ромите.

„Първият такъв опит беше направен по време на частичните избори в Разлог през 2009 г.  Тогава между двата тура с цел сплашване бяха арестувани ромски лидери и това промени изборните резултати“, подчертават сините.

Според тях има опасност изборите през 2011 г. да възстановят страха като политически фактор и да закрепят трайно политическата корупция и злоупотреба с вота на малцинствата. Ако това се случи, въпреки членството си в НАТО и ЕС, България ще стане резерват на посткомунизма в Европа, допълват от коалицията.

news.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *