26/04/2024

ИКЕА цака българите с невиждани в богатите страни цени

Шведската мебелна верига ИКЕА шамароса феновете на марката със солени цени. Сравнение между каталозите на компанията за България, Франция, Румъния и Англия показва, че голяма част от стоките у нас са в пъти по-скъпи от страните, с които членуваме в Евросъюза.Сравнение между каталозите на компанията за България, Франция, Румъния и Англия показва, че голяма част от стоките у нас са в пъти по-скъпи от страните, с които членуваме в Евросъюза. Парадоксално, но кухня в нашия каталог струва 6295 лв. Същото предложение в Румъния например е на цена 4969 леи, което прави малко над 1100 евро. Гардероб в българския каталог струва 600 лева. Същият излиза 325 лева в Италия, 353 лева във Великобритания, 367 лева в Румъния, 388 лева във Франция и 556 лева в Гърция.

Диван в българската ИКЕА ще ви струва 497,99 лв. Френският каталог го оценява на 179 евро, или 350 лв. „Излиза, че ако наема един камион и отида да си купя тази кухня от Букурещ, ще спестя около 1800 евро“, пресмята един от феновете на марката във Фейсбук.

Солените цени предизвикват истинска буря в социалните мрежи. Разлютени нашенци си разменят каталози с гневни коментари. Най-възпитаните от тях са: „За мен тези цени са подигравка с българския потребител; „Писна ни всичко у нас да е по-скъпо от чужбина“. Отговор на тези мнения обаче все още няма.
„Стандарт“ се опита да разбере защо българите трябва да плащат най-скъпо за шведските мебели в цяла Европа. От ПР агенцията, която обслужва шведския гигант, обявиха, че ще дадат отговор на следващия ден, след редакционното приключване на вестника.

Българската ИКЕА е франчайз на гръцкото дружество „Фурлис“. Подготовката по откриването му започна още през 2008 г. Самото строителство обаче стартира едва през миналата година, като основната причина за изчакването беше ремонтът на Околовръстния път.

„Стандарт“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *