27/04/2024

Тайфунът „Айрин“ уби 10 души, връхлетя в Ню Йорк

Майкъл Блумбърг

Ураганът „Айрин“ започна да навлиза в мегаполиса Ню Йорк късно снощи местно време, което накара кметът на града Майкъл Блумбърг да призове съгражданите си да стоят на закрито, предаде Ройтерс. Досега стихията е отнела десет човешки живота, съобщават световните медии. Нюйоркчани опразниха улиците и потърсиха укритие от стихията, която  се  очаква да разгърне пълната си мощ днес. В момента центърът на бурята е над крайбрежието на Вирджиния.

Досега през града са преминавали само пет урагана със скорост на ветровете до 120 км/час. Сега се очаква скоростта на вятъра да бъде по-голяма.

В пет квартала на града вече вали проливен дъжд, а федералната метеорологична служба обяви и заплаха от торнадо. Електрическата компания, която обслужва Долен Манхатън, обмисля дали да не прекъсне превантивно електрозахранването във финансовия район, където е Уолстрийт.

Кметът на мегаполиса Майкъл Блумбърг бе разпоредил задължителна евакуация на 370 хиляди обитатели на районите, разположени ниско и в близост до вода. „В този момент, ако не сте се евакуирали, ние ви съветваме да останете на място. Основното е, че бурята започва да навлиза в Ню Йорк. Природата е далеч по-силна от нас”, каза кметът на града.

Над 3700 потърсиха подслон в убежища, а хиляди други се преселиха при приятели и роднини. Някои обаче не се подчиниха на задължителната евакуация и останаха по домовете си. Повечето от големите вериги за бързо хранене и кафе в Манхатън отдавна са затворени.

Асансьорите във високите сгради в Ню Йорк са спрени, за да не бъдат блокирани в тях хора при спиране на тока. На Кота Нула в Долен Манхатън и около Кулата на свободата (строящия се мемориал за атентатите от 11 септември) са стоварени чували с пясък като предохранителна мярка срещу наводнения.

До късно вчера останаха да работят магазините за хранителни стоки и за алкохолни напитки. Масовият обществен транспорт не функционира още от вчера през деня, но по улиците на Ню Йорк имаше таксита в изобилие, подчертава Ройтерс.

Северна Каролина първа пое удара на стихията и именно там са най-много случаите на цели квартали без ток заради скъсани електропроводи. Общо 1.8 млн. домове по Източното крайбрежие на САЩ са останали без електричество в резултат на урагана „Айрийн”, показват последните данни, цитирани от телевизия Си Би Ес Нюз.

Български студенти в Ню Джърси

Внезапна евакуация, спане на походно легло в училищен салон и заплаха за живота и опасността, това носи ураганът „Айрин“. За това българските студенти не са се договаряли, когато са се наели за лятна работа на един от най-живописните острови на Ню Джърси, отбелязва Ройтерс. Те са сред 375 души, включително пенсионери и бедни, прекарали съботната нощ в подслон на американския Червен кръст, докато ураганът „Айрин“ минава през Ню Джърси.

Ройтерс интервюира две български студентки, пребиваващи в убежище на Червения кръст в съседния щат Ню Джърси. „Дойдохме в убежището, защото искахме да дойдем“, казва 22-годишната Емилия Илиева от Пловдив, която от месец май работи на крайбрежната ивица в района на Сийсайд хейтс. „Същото е и с мен; нямаше къде да остана, така че дойдох тук“, допълва нейната 24-годишна съгражданка Стоянка Симеонова, съобщава БТА.

„Айрин“ спря железопътно движение по цялото източно крайбрежие на САЩ. Стотици са отменените полети. Около 100 000 военнослужещи от Националната гвардия и над 18 военно-транспортни хеликоптери са готови да се притекат на помощ на пострадалите. В четвъртък Агенцията по извънредните ситуации разпредели из целия регион необходимите стоки: храни, генератори, инструменти, лекарства, вода и топли дрехи.

Гигантският ураган е с диаметър около 1000 километра, а ветровете му достигат до 130 км/час.

dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *