28/03/2024

Фитнес маниаци за малко да срутят с гимнастика 39-етажна сграда

Бизнес сградата TechnoMart на 39 етажа в Южнокорейската столица Сеул започнала заплашително да се люлее заради провежданото в една от залите й на  занятие по фитнес. До извода, че именно любителите на фитнеса са разтресли сградата, достигнали южнокорейски специалисти, разследващи инцидента, съобщава Agence France-Presse.

По информация на агенцията разклащането на сградата станало в началото на юли, когато продължило около 10 минути. Много хора, намиращи се в небостъргача, се изплашили и панически напуснали района на произшествието. Тогава не бил открит източникът, който накарал сградата да се движи. Тогава с проблема се заели експерти от университета Донг Кук.

Професор от учебното заведение предположил, че виновници за разклащането на TechnoMart, са любители на фитнеса, занимаващи се с тайбо. Според мнението на учения в процеса на занятията вътрешната честота на колебанията на зданието влязла в синхрон с външната честота, създадената от участниците в заниманията във фитнес клуба и се получил резонанс.

Университетският преподавател решил да докаже своята теория, пресъздавайки занятието с група доброволци. Дванадесет човека изпълнявали упражнения под звуците на музиката на немската поп група Snap! и ситуацията с разклащането на зданието се повторила.

Спортната зала  в момента не работи. Според представител на Комитета по предпазване от стихийни бедствия, тя скоро пак ще бъде открита, но в нея ще бъде забранено да се провеждат занятия по тайбо.

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *