26/04/2024

„Ройтерс“: Изригванията на слънцето – причина за бунтовете и срива на борсите

Виновниците за въртележките на финансовите пазари и бунтове във Великобритания може да се окажат едни и същи – силни слънчеви изригвания, написа днес агенция „Ройтерс“. От 5 август насам има три големи изригвания, които предизвикаха най-сериозните магнитни бури от години, казват от НАСА.„Магнитното поле на Земята все още усеща ефекта от изригвания на 5 август“, посочва сайтът SpaceWeather. Не липсват и учени, които твърдят, че магнитните бури могат да повлияят на хората, като променят настроенията и поведението им.

Съществуват и изследвания, според които броят на постъпилите в болница, с диагноза депресия, е много по-голям в такива дни, отколкото в обикновени. При магнитни бури се отчита и ръст на самоубийствата.

Изследване от 2003 г. на федералната банка на Атланта сочи, че това природно явление може да се отрази и на фондовите пазари, тъй като търговците са по-склонни да правят песимистичния избор, който дърпа пазарите надолу.

„Необичайно високите нива на геомагнитна дейност се отразяват отрицателно, като имат статистически и икономически значим ефект. Обикновено в седмиците след като отшумят изригванията, борсовите индекси на американския пазар се връщат на предишните си нива“, посочват авторите на доклада.

В края на материала на „Ройтерс“ се отбелязва, че ако вината е на слънчевите изригвания, борсовите играчи и властите във Великобритания могат да си отдъхнат, тъй като от днес нататък не се очакват нови магнитни бури. Посочва се обаче, че през следващите месеци отново има вероятност за слънчеви изригвания, като пикът им ще е през 2013 година.

dnevnik.bg

2 thoughts on “„Ройтерс“: Изригванията на слънцето – причина за бунтовете и срива на борсите

  1. Все гледат да изкарат,че някой друг / в случая нещо-нещо друго / им е виновен! Наместо да погледнат за гредата в собсвеното око , те гледат…

  2. Защо , по дяволите, този педал-хакера ЗАДЪЛЖАВА коментатора да изписва антиспам надписа на ЛАТИНИЦА , а не на кирилица,както се списва целият този сайт!?!
    Кога ВСИЧКИ надписи ще са на БЪЛГАРСКИ език при ТОЗИ САЙТ,нали го списват българи!?! Най-много страдат онези, дето пишем на клавиатура БДС , а не онези ,които пишат на мнемоничната кирилица!АМАН!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *