24/04/2024

Сопот ще привлича туристи с „Къща на розата“

Мариана Кацарова

Сопот е на път да се сдобие с „Къща на розата“, в която, освен традиционното розопроизводство от миналото, ще се показват и стари български занаяти. Това съобщи зам. предс. на ОбС Мариана Кацарова, която е и общински ръководител на ГЕРБ Сопот.Идеята за „Къща на розата“ е на писателя Николай Стоянов, който е носител на Вазовата литературна награда за 2008-ма година, обясни Кацарова. По думите й, той е изпратил писмо до ОбС за инвестиционното си намерение и е предложил Общината да предостави терен за него, а фондация „Балканика“, която той  представлява, и още една фирма – „Астрафилм“ – да осигурят средства за построяването.

„ОбС Сопот е убеден в целесъобразността на предложението, но, освен това,  групата на ГЕРБ държи идеята да се реализира изключително законосъобразно. Ето защо  на сесия на ОбС вчера местните старейшини гласуваха предложение на нашата група, представено от мен, да се състави временна комисия, която  да подготви до местния парламент в спешен порядък – до 23 август – конкретни стъпки по реализиране на идеята. Сред тях са предложение за формата на неправителствената организация, която ще стопанисва и развива Къщата; както и настояване Общината да получи неотменимо членство в нея“, обясни Мариана Кацарова. Комисията ще трябва да предложи още Устав и Договор за споразумение с партньорите на Общината в бъдещата неправителствена организация.

„С тази временна Комисия, която ще разпише стъпка по стъпка процедурите за осъществяването на идеята за „Къща на розата“, се осигурява прозрачност във всеки един момент“, допълни  още Кацарова. В Комисията, в която тя беше избрана да членува като представител на Комисията по устройство на територията,  съветниците гласуваха да влязат още съветници от Комисиите по стопански дейност, административно-прани въпроси и по образование и култура, както и председателят на ОбС,  представители на администрацията по нарочна заповед на кмета, един юрист от местния парламент и още един независим, който ще бъде поканен допълнително.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *