11/05/2024

Новият командващ „Ал Кайда“ е Айман аз Зауахири

Айман аз Зауахири ( снимка на Заухири на Ройтерс) – дългогодишен заместник на убития лидер на „Ал Кайда“ Осама бин Ладен, е поел командването на терористичната организация, съобщи ислямистки сайт.

„След извършени консултации ръководство на групировката „Ал Кайда“ обявява, че шейх д-р Айман Зауахири, да го пази Бог, е поел отговорността за командването на групировката“, пише ислямисткият уебсайт Ansar al Mujahideen („Последователи на светите воини“), цитиран от „Ройтерс“.

Зауахири бе дясната ръка на Осама бин Ладен и анализатори и информатори очакваха именно той да застане начело на терористичната организация, макар да не притежава влиянието и харизмата на бившия си ръководител. Предполага се, че Зауахири е бил мозъкът зад мрежата на „Ал Кайда“. Той често се появяваше във видеообръщения, заплашвайки САЩ и техните съюзници.

Зауахири е роден в Египет в заможно семейство и по образование е хирург. Предполага се, че е на около 60 години.

Преди създаването на „Ал Кайда“ той е оглавял египетската групировка „Ислямски джихад“.

Зауахири се е срещнал с Бин Ладен в средата на 80-те години на миналия век, когато е отишъл в Пакистан, за да помага на партизаните да се бият срещу силите на СССР в Афганистан.

Египтянитът е сред издирваните от ФБР терористи, макар и да не попада в челната десетка.

САЩ обещават награда от 25 млн. долара за информация, която да разкрие къде се намира Зауахири.

По данни на ФБР Зауахири е организирал взривовете в американските посолства в Танзания и Кения през 1998 г., в резултат на които загинаха над 200 души.

Неотдавна стана ясно, че Айман аз Зауахири два пъти е посещавал България преди 16 години.

Във видеоматериал от 8 юни, който се предполага, че е първото първото изявление на Зауахири след убийството на Бин Ладен, той заяви, че „Ал Кайда“ ще продължи своята борба.

„Шейхът (Бин Ладен), Господ да се смили над него, отиде при Господ като мъченик, но ние трябва да продължим по неговия път на джихад, за да прогоним нашествениците от земите на мюсюлманите и да ги прочистим от несправедливостта“, каза Зауахири. „Днес, благодарение на Господ, Америка не е изправена само срещу един човек или една група… а срещу въстанал народ, който се е пробудил от съня си.“

Неотдавна саудитският вестник „Ал Ватан“ писа, че Зауахири може би е допринесъл за ликвидирането на своя ръководител Осама бин Ладен на 2 май т.г. в Пакистан. Според изданието причината са възникнали разногласия между лидера на „Ал Кайда“ и египетското крило на мрежата, ръководено от Зауахири.

dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *