28/03/2024

Заподозряха ГЕРБ и БСП, че тайно ще строят АЕЦ „Белене“

Писмо от НЕК до кмета на Свищов Станислав Благоев във връзка с изграждане на високоволтова линия, необходима „за осигуряване на връзката на бъдещите мощности, които ще бъдат изградени на площадката на АЕЦ“Белене“, разпространиха сред журналистите в парламента депутатите от Синята коалиция.

Документът е от октомври, предаде БТА. Изводът на десните е, че Бойко Борисов и Делян Добрев действат с БСП и ще строят заедно „Белене“, както и заедно организират референдума. Далекопроводът, обясни съпредседателят на ПГ на Синята коалиция Мартин Димитров, е част от инфраструктурата на „Белене“ и ще свързва централата с енергийната система на страната.

Въпросът ще бъде поставен днес на първото заседание на анкетната комисия, която ще се занимава със сключените договори около втората атомна централа, което ще се проведе късно следобед.

Димитров обвини управляващите, че действат зад гърба на парламента, който на 29 март взе решение за спиране на изграждането на централата, и същевременно лъжат българския народ.

„Референдумът е нужен на ГЕРБ, за да легитимира строителството с аргумента, че народът иска „Белене“ и затова го строим“, подчерта Димитров и добави, че това е една голяма измама, капан, в който е попаднала България.

НЕК постепенно изгражда инфраструктурата за „Белене“, добави синият депутат Иван Иванов. В момента, посочи той, компанията е във фактически фалит заради огромните разходи – около 1,4 млрд. евро за централата. Към това състояние на българските потребители ще бъде представена и сметката за този високоволтов далекопровод от АЕЦ „Белене“ до подстанция „Царевец“, отбеляза депутатът и попита колко всъщност струва той.

Според информация на Иван Иванов изграждането на цялата инфраструктура за атомната централа ще излезе около 1 млрд. лв.

Вчера изненадващо ГЕРБ внесе ново предложение за въпрос за референдума, използвайки законовата възможност да го направи с гласовете на над 48 депутати. От левицата реагираха остро, като заявиха, че управляващите се опитват да подменят вота на стотиците хиляди, подписали се под подписката.

От формулировката на ГЕРБ бяха извадени думите „Белене“ и „атомна“, защото били противоконституционни, и тя гласи: „Да развиваме ли ядрена енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?“.

„Ние предлагаме нова инициатива с различен въпрос“, така отговори днес Красимир Ципов от ГЕРБ на въпрос дали управляващите предлагат нова формулировка на въпроса на левицата или става дума за нов референдум.

„ГЕРБ чрез правителството и Народното събрание ще се заеме с организирането на референдум и призоваваме всички граждани да гласуват на него“, заяви депутатът Димитър Лазаров.

„Нека БСП ясно да отговори по какъв начин ще осигури равен достъп до информация по въпроса, под който са се подписали гражданите, тъй като всички детайли са заложени в споразуменията с Русия, които на свой ред са засекретени“, поиска отговор от левицата Ципов.
„Никой не иска да открадне референдума на хората, искаме той да се състои“, добави той и повтори, че въпросът, предложен от ГЕРБ, не е манипулативен и подвеждащ.

Днес в правната комисия ще се дискутира какъв да бъде въпросът, а вероятно през идната седмица дебатът ще влезе в пленарната зала.

http://dnes.dir.bg/news/bsp-Parviat-referendum-gerb-aetz-belene-12224162

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *