27/04/2024

Минувачи проследиха как „се раждат” картини в Пловдив

„Радвам се, че и в България вече се разчупва формата, че творците излизат на открито в нестандартно пространство – на кръстовище, пред изложбена зала, където минувачите стават свидетели на раждането на изкуството”. Така коментира във фейсбук проведения днес в Пловдив пленер „Нов дом” художникът Иван Ванчев, който от години твори и живее в Германия. Единайсет картини, единайсет приказки, подходящи за интериора на всяко жилище, са резултатът от живописната атракция, организирана от Дружеството на пловдивските художници, „Сиенит Холдинг” и „Магазин за Нов дом”, магазинът, който продава само ново строителство жилищни, търговски и ваканционни обекти.

Точно в 10 ч. единайсет избрани майстори на четката заеха своите места пред стативите в зелената градина пред галерия “Пловдив”.  Пред тях бяха белите платна,  които след часове се превърнаха в уникални живописни творби. За минути ул. Гластон се превърна в Арбатская, оживи се от любопитни минувачи, които занадзъртаха в ръцете на рисуващите художници. Сред първите искрени почитатели на изкуството, което се раждаше буквално пред очите им, бе и градският коминочистач. Той докосна с дългата си черна рошава четка платната за късмет и приятелски благослови инициативата. Дони и Нети пък „проследиха с усмивка” целия творчески процес от паната по стените на галерията. Звездите са рекламни лица на „Магазин за Нов дом” и „Сиенит”.

Първа с рисувалната четка смело замахна Емилия Арабаджиева. Тя беше направила ескизите от вечерта и й беше лесно. Претвори настроението у дома, пространството, което ни изолира от външния свят и прозореца, през който виждаме света. До нея се беше разположил Веселин Стайков. С усмивка той ваеше тяло на мадама – готина, но мързелива. За да издокара релефа на формите на модела, използваше структурна паста и восък, които придават особен блясък, грапавина, която създава интересен ефект. На очите сложи златист варак. Така мераклията миксира в едно икона и модерна манекенка, захватна и разтрасна, както сам той я определи.

Природните красоти от десет години не излизат от платната на Румен Манолов. И сега той не изневери на красотата – претвори старинна къща – онази на бул. 6 септември, която в момента се реставрира. Стъпвайки на старата архитектурна традиция, се гради истинският нов дом, философства маестрото.

Ангел Герджиков привнася в градския дом от топлината на родното село като контрапункт на грозните съвременни блокове. Пролетно настроение лъха от картината на Христо Жеков. Носталгия пък излъчват хубавите къщи с клюкарника на кьоше, рикшите, старите антени по покривите, градските лампи, които нарисува Аспарух Сърбов. Така красивите сгради от миналото влизат в настоящето, обясни творецът.

Светъл градски пейзаж в синьо и зелено – цветовете, които успокояват, създаде Вихра Григорова. Нещо, което всеки би желал да има в дома си, за да го радва, за да му е слънчево на душата.

Разляти – уж неорганизирано, а всъщност чинно подредени, са импресиите на Ангел Китипов. Той бе заложил на импровизацията, вдъхновена от музите на улицата. Затова и усмивката му не слезе цял ден от лицето.

Тихо и кротко твори Даниела Маркова. И нарисува уюта, топлотата, красотата на домашното огнище, такива, каквито може да ги създаде добрата домакиня. В нейната фигурална композиция тоновете се преливат в изящна хармония, в която символично присъстват образите на любимите хора.

Рената Ставрева дълго не можа да избере кое от всичките си артхрумвания да реализира с боя на платното. Накрая изрази спокойствието, широтата, чистотата, любовта и щастието, които обладават всеки новодомец, в една красива спретната виличка в планината. Там всеки намира покой, коментира младата художничка.

Кулминацията на настроенията на всички художници видяхме в картината на Милена Бочукова. Нейната луна над града е като брошка на изложбата, която създадоха 11 колеги.

Денят беше празник на изкуството, художниците ликуваха, че творят насред града, сред забързаните пловдивчани, които спираха поне за минутка да заредят очите и духа си с красота. Една от тези красиви и изпълнени с настроение картини ще зарадва и един новодомец, този който първи си купи жилище от „Магазин за нов дом“ след днешния пленер.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *