26/04/2024

ГЕРБ приватизира апетитни дружества, алармират червени депутати

За скандален законопроект, който предвижда изменения в Закона за приватизацията и следприватизационния контрол, алармираха днес в Пловдив народните представители от КБ Захари Георгиев и Петър Мутафчиев ( на снимката). Той е внесен миналата седмица от четирима депутати на ГЕРБ. Предложените изменения засягат изваждането на четири атрактивни предприятия от забранителния списък за приватизация. Това са ‘АДИС” ЕООД, „Аудиовидео Орфей” ЕАД, „Български пощи” ЕАД и „Военно издателство” ЕООД. Фрапиращото е, че не се внася от МС, каквато е нормалната законодателна практика по такива теми, а се използват народни представители като „маши”, посочи Георгиев. Според колегата му Мутафчиев целта е да се размие отговорността на правителството, а може би е въпрос на конкретни интереси от страна на вносителите.

Специално Агенция дипломатически имоти в странната („АДИС” ЕООД ) е изключително апетитно дружество. Държи и стопанисва обекти за нуждите на дипломати и институции, обясни Захари Георгиев. В капитала му влизат 630 апартаменти, почивни домове на морето и в планините, над 20 резиденции, а общата площ на гаражите е съизмерима с тази жилищата. Приватизацията на това дружеството по думите на пловдивския народен представител е чиста далавера.

Категорично против раздържавяването на „Български пощи”ЕАД се обяви и депутатът Петър Мутафчиев. Явно е, че с изваждането на дружеството от забранителния списък по-лесно ще бъде разпродаден сградният му фонд, коментира народният представител. Той определи като прозрачна целта парите от продажбата да влязат в бюджета, за да набъбне той за следващото тримесечие и да се извадят популистки предизборно.„Български пощи” имат перспектива, сега дружеството е на печалба, твърди Мутафчиев. Според него изходът е в преструктурирането, като се създадат смесени дружества с мажоритарен дял на държавата.Така се съхранява и социалната значимост на „Български пощи”. Сегашните действия на правителството са в разрез с Европейската директива за т.н. смесени услуги, припомни той..

Депутатите от БСП смятат, че и останалите две дружества се изваждат от забранителния списък, заради атрактивните имоти, които притежават. Намерението да се попълва фискалния резерв, който този месец е на санитарния минимум от 4.6 милиарда лева, също е причина, изтъкнаха Георгиев и Мутафчиев. Те изчислиха, че ако поправките минат и има инвестиционен интерес, приватизацията може да се реализира до края на годината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *