26/04/2024

Синдикалисти скочиха срещу преименуването на културния дом

Председателите на регионалните структури на КНСБ и КТ „Подкрепа” д-р Татяна Миран и Атанас Кръстев заявиха на среща с председателя на ОбС Илко Илиев днес отрицателното си мнение за преименуването на бившия Синдикален дом „Стефан Кираджиев” на „Борис Христов”.

Припомняме, че кметът Славчо Атанасов внесе предложение в ОбС Градският дом на културата и бивш Синдикален дом да носи името на Борис Христов. „В приемната на обществения посредник Юлия Юрдекова е постъпило предложение от известния пловдивски скулптор Цвятко Сиромашки за именуването на Градския дом на културата на Борис Христов. Борис Христов е роден в Пловдив и е един от най-великите оперни изпълнители на 20 век”, посочва в началото на предложението си кметът.

„Още миналата седмица се чух със синдикалните лидери и разбрах за несъгласието им с преименуването. Но се радвам за срещата днес, тъй като убеден съм – трябва да се чуят всички гледни точки”, каза Илко Илиев. Той не скри, че първоначално идеята домът да бъде наименуван на оперния певец и пловдивчанин Борис Христов му е харесала. Но след срещата със синдикалистите е видял и много разум в техните доводи.

Председателят на ОбС покани на заседанието представителите на КНСБ и КТ „Подкрепа” и обяви, че ще предложи на съветниците да им се даде думата.

„Домът Стефан Кираджиев” е емблематична сграда за Пловдив – хората я познават така. В никакъв случай не искаме да противопоставяме двамата заслужили българи. Ние отдаваме дължимото и на оперния певец Борис Христов, има си начини и възможности той също да бъде почетен. Но не така”, заяви пред журналисти след срещата д-р Татяна Миран.

„Строежът на Синдикалния дом започва през 1946 г., той е граден с труда на работниците, част от средствата са дадени от профсъюзите. За приноса на  Стефан Кираджиев може да се говори много, но аз ще спомена само няколко неща – той е синдикалният деец, който изравнява труда на жените с труда на мъжете, както и изравнява заплащането при жените и мъжете, осигурява 8-часов работен ден за всички българи и ред още придобивки за трудещите се хора”, посочи Татяна Миран.

„Смятаме, че ще убедим общинските съветници така, че да не се случи една историческа несправедливост”, каза Атанас Кръстев.

По време на разговорите е изникнала идеята домът да продължи да носи името на Стефан Кираджиев и след приключване на реконструкцията, а новата оперна зала в него да бъде кръстена на Борис Христов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *