23/10/2021

Парк „Рилски манастир” спечели проект за над 230 хил. евро

Дирекцията на природен парк „Рилски манастир” към Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) спечели проект за 235 052 евро, с който се създава национален център за професионално обучение на специалисти и мениджъри в защитените територии на България. Парите идват по разработено от миналата година проектно предложение на дирекцията на парка, съвместно с университета „Лойфана“ в Люнебург (Германия). Проектът ще бъде финансиран от Германската федерална екологична фондация (Deutsche Bundesstiftung Umwelt).

Тези дни в България беше Улрих Вите, отговарящ за международните проекти във фондацията,  за да  връчи официално одобрението за проекта на представителите на природния парк.

Основната цел е да се обучат млади български специалисти в областта на опазването на природата и околната среда. Предвижда се да бъдат разработени и тествани програми, като се заложи на германо-българското партньорство по тях. Центърът ще предостави и възможности за иновативно обучение по европейски стандарти на специалисти от дирекциите на природните паркове в страната.

То ще бъде съобразено със специфичните нужди на структурите за управление на защитените територии. Приоритетно ще бъде използван опита на университета в Люнебург в продължаващото обучение на специалисти и мениджъри в областта на околната среда и опазването на природата. От българска страна ще се търси експертното мнение на преподавателите от Лесотехническия университет в София и Югозападния университет „Неофит Рилски” в Благоевград.

За нуждите на бъдещия национален център за професионално обучение ще бъде използвана сграда на ИАГ на територията на парка, предоставена за стопанисване от дирекцията. Тя ще бъде ремонтирана и оборудвана като екологичен център за образование. Също така се предвижда изграждането на подходяща инфраструктура и разработване на модерна изложбена концепция за бъдещия център за професионално обучение.

(Visited 194 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *