23/04/2024

Пореден взрив във военен завод, десет човека са ранени

При взривове в завода на „ТЕРЕМ“ за ремонт и утилизация на боеприпаси в Костенец тази сутрин около 8.50 ч.  са пострадало  десет човека.

Това е станало по време на  контролирано обезвреждане на боеприпаси, при което се е получила искра, предизвикала взривовете, уточниха от Областната дирекция на МВР-София.

На място са изпратени полицейски екипи, които са отцепили района. Работниците са евакуирани, няма опасност от нов взрив.

От Министерството на здравеопазването потвърдиха, че са пострадали 10 души, като 7 от тях са с леки наранявания, а трима са с порезни рани и травми. Тримата пациенти ще бъдат хоспитализирани във Военномедицинска академия.

Служебният министър на здравеопазването Мирослав Ненков следи ситуацията и координира действията на МЗ с ангажираните институции и лечебни заведения, допълниха от ведомството.

От пресцентъра на Министерство на отбраната съобщиха, че има нанесени материални щети по инфраструктурата, но няма сериозни разрушения. Назначена е комисия, която започва разследване на причините за инцидента. В нея са включени представители на ведомството, Служба „Военна полиция”, МВР, Главна дирекция „Пожарната безопасност и защита на населението“. Всичките те са на място на инцидента и започват работата по разследването на случая.

От Главна инспекция по труда също са изпратили свой екип.

Шефът на пожарната главен комисар Николай Николов заяви, че при инцидента се е получила яма с размери 4 на 2 метра, предаде „Фокус“.

Кметът на Костенец Радостин Радев заяви пред БНР, че няма информация за разрушения по къщите в града, има само счупени прозорци. Той уточни, че в завод „Терем“-Костенец, работят около 80 души.

По разпореждане на премиера проф. Георги Близнашки министърът на отбраната Велизар Шаламанов и областният управител на област София Емил Иванов отпътуваха за Костенец, за да координират и контролират провеждането на мерките за овладяване на последиците от взрива във военния завод, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.
Премиерът е в постоянен контакт с отговорните институции и следи отблизо ситуацията.

На 5 юни 2012 г. силна експлозия стана в склад за обезвреждане на боеприпаси на „Берета трейдинг“, който се намира между Петолъчката и стралджанското село Лозенец. Първоначалният взрив бе последван от вторични по-малки експлозии. 18 души пострадаха, а трима загинаха. Нанесени бяха имуществени вреди за около 62 милиона лева.

http://dnes.dir.bg/news

Снимката е на Bulphoto

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *