27/04/2024

Взрив в метрото уби 11 души в Минск, десетки са ранени – видео

Експлозия стана днес в метрото на беларуската столица Минск. Има десетки ранени. Няколко часа след инцидента президентът на Беларус Александър Лукашенко съобщи, че са загинали 11 души. По-рано се знаеше за най-малко 7 жертви.

40 души са в болница, а на други 35 е оказана медицинска помощ на място, предаде държавната агенция Белта. Според националната телевизия обаче пострадалите вече са около 100.

Причините за взрива все още са обявени официално – дали става дума за терористични действия или за инцидент, съобщи по-рано беларуското министерство на извънредните ситуации. Според експрти обаче основната версия е именно терористичен акт. Видът на нараняванията на хората води до този извод, коментира източник от милицията, предаде Интерфакс, цитирана от БТА.

Взривът е станал в последния вагон в час пик – в 17,55 часа (Беларус и България са в една и съща часова зона). Минути след това от станцията на метрото панически излизаха хора с окървавени лица и ръце, съобщи РИА Новости, на която се позова „Фокус“.

Очевидци свидетелстват за откъснати части от тела, съобщи кореспондентът на Газета ру в Минск. Според Асошиейтед прес някои са с ужасни рани, включително мъж без крака, допълва БТА.
„Изведнъж се видя зарево и всичко се разтресе, наоколо лежаха окървавени хора с откъснати ръце, крака, беше много страшно“, разказа един от оцелелите, цитиран от БНТ.
52-годишният Игор Тумаш пък тъкмо слизал от влак, когато: „Блесна ослепителна светлина, раздаде се взрив и се разнесе гъст дим. Паднах на колене и запълзях…около мен имаше купчини тела“.
Любителски снимки в интернет показват как медици оказват първа помощ на пострадали направо на тротоара пред входа на метрото.

На мястото на инцидента работят поне 10 екипа на Бърза помощ, има и 12 пожарни. Спасителните екипи изнасят от изхода на метрото пострадалите на носилки. Из целия град се чува вой на сирени на линейки.

Според ИТАР-ТАСС от метрото излиза гъст черен дим. Инцидентът е станал на станция „Октябрская”, която се намира в центъра на Минск. Тя е разположена на едноименен площад, на около 100 м от сградата на президентството. Метрото е затворено, всички хора са изведени. Мобилните връзки са силно нарушени заради многото обаждания на разтревожени хора.

Очевидци обаче разказаха за ИТАР-ТАСС, че на мястото на взрива се е образувала голяма яма. Има пострадали не само от взрива, но и от рухнало стълбище в метростанцията. Съобщава се и за разкъсан ескалатор.
Подразделения на милицията са отцепили всички входове.

Президентът Лукашенко, който след взрива посети мястото и положи цветя, свика извънредно съвещание. След приключването му се очаква официална информация.

Инцидентът става на фона на политическо напрежение в Беларус, където 700 опозиционни дейци, включително кандидат-президенти, бяха арестувани в края на декември след оспорваното преизбиране на Лукашенко, коментира АФП.

Подобно нещо се случва за първи път в беларуското метро. Преди няколко години по време на честванията за Деня на републиката сред хората избухна взривно устройство, имаше много ранени, но не и загинали.
Последният сериозен инцидент в минското метро стана през май 1999 г., когато в подземен преход стана струпване на тълпа, бягаща от бурята, разразила се над близкия празник на бирата. Тогава бяха смазани до смърт 53 души, от които 42 момичета и 2 милиционери, опитващи се да спасят хората. Над 150 бяха ранени. Никой обаче не бе осъден за трагедията.

За последен път пък голям атентат в страната стана през юли 2008 г., когато самоделно устройство избухна в центъра на Минск по време на честванията на независимостта на тази бивша съветска република, при което около 50 души бяха ранени, припомня Франс прес.

През март миналата година при взрив в московското метро, предизвикан от камикадзета, загинаха 40 души, а близо 100 бяха ранени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *