29/03/2024

Страхът от слънцето – другата крайност, която вреди най-много на децата!

Снимка на Труд

Стахът от излагане на слънце е много вреден – толкова, колкото и прекомерното препичане, твърдят специалисти от Великобритания.

Новата фобия вече създава здравословни проблеми и дори застрашава живота на много деца поради липсата на витамин Д, който организмът произвежда при излагането на слънчевите лъчи.

В спешните кабинети във Великобритания, например, са регистрирани много случаи на пристъпи сред деца вследствие на този недостиг, съобщава Вести.

Регистриран е случай на мозъчно увреждане на бебе. При много други пък се наблюдава забавено прохождане – проблем, който последно са имали викторианците.

Страхът от вредните слънчеви лъчи, закритият начин на живот, прекомерната употреба на слънцезащитни кремове с висок фактор създават здравословни проблеми, които само допреди десетилетие са били рядкост, отчита доклад на лондонския Journal of Primary Care.

Слънцезащитните фактори (SPF), например, вече се срещат все по-често в козметиката за млади жени. Лекарите отчитат по-драстични случаи на витаминен недостиг при хора в традиционно облекло, което покрива по-голямата част от тялото им.

Откритията накараха експерти да поискат широко безплатно осигуряване на таблетките витамин Д, особено за бременните жени, но това не бива да е единственият начин за снябдяване с важния за здравите кости и зъби витамин. Той се съдържа още в мазната риба, черния дроб и яйцата.

Според специалистите недостигът му вече не е проблем само на „бедните“, а е все по-масов, като чести симптоми са например мускулните и други болки.

Избягването на слънцето до голяма степен е заради многобройните предупреждения на лекарите за опасността от рак на кожата, който вредните лъчи и дългото излагане на тях могат да причинят.

Сега редица експерти обмислят да променят съветите и указанията си, като препоръчат поне известен брой минути на слънце всеки ден.
Наскоро американската актриса Гуинет Полтроу, известна с „аристократичния“ си блед тен, призна, че й е поставена диагноза за много ниски нива на витамин Д, след като години наред е държала кожата си максимално покрита.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *