19/03/2024

Гласът ви се променя? Идете задължително на лекар!

Качествата на гласа зависят от генетичните дадености. Има значение колко са дебели гласните струни, големината на ларинкса, периодът в живота, както и моментното състояние на носоглътката.

Гласът се променя по няколко основни причини. Ето някои от тях:

Пубертет

С началото на учебната година мнозина родители не съзнават, че навлизат в странен период. Децата на възраст между 11 и 14 години вече са в пубертета и нищо не можем да направим, за да забавим този процес. Той се изразява в изменения на цялото им тяло и психиката.

Наред с това се променя и гласът им. Става по-плътен, по-нисък. При
момчетата е възможно този период на мутация да продължи по-дълго, като се редуват пискливо с грубовато звучене.

Не трябва да се забравя, че самите юноши се опитват да овладеят гласовете си и да се изразяват все по-настойчиво с тях. А това включва в себе си и повече викане, крещене и в крайна сметка пресипване. То пък води до вторични изменения на гласа.

През този период пеенето, особено полупрофесионално, може да увреди трайно гласа.

Прекаляване с горещи или студени напитки

Липсата на грижи за гърлото ни може да ни навлече неприятности. Гласът може да ни изневери всеки път, щом прекалим с горещи или студени напитки. Ако те са и газирани, опасността е още по-голяма. Гласът пресипва. Състоянието може да премине за няколко дни.

Ангина

Възпалението на сливиците може да се отрази на гласа ни. Той става по-гъгнив, нисък. Състоянието се съчетава с болка в гърлото, във врата. Понякога тя става нетърпима, дори може да затрудни дишането. Много е важно да се отиде навреме на лекар.

Лечението се извършва от специалисти по уши, нос и гърло. То се състои в прилагане на антибиотици. При по-сложните случаи може да се наложи и оперативно лечение.

Младежите и децата са изложени на по-висок риск. Той може да се засили с началото на учебната година, когато те започват да се събират заедно, се увеличава вероятността да си предадат един на друг инфекцията.

Фарингит

Това е възпаление на самото гърло. Предизвиква се от същите патогенни микроорганизми и вируси, както и ангините. Протича със сходни симптоми – болки при преглъщане или дори говор, промяна в гласа. Лечението е сходно с това на ангините.

Възли на гласните струни

Те се характеризират с доброкачествени образувания по гласните струни. Изразяват се в прегракване, промяна на гласа и нарушения в говора. Спохожда най-често певци или хора, които постоянно използват гласа си, особено без да спазват хигиенни изисквания. Подлагат го на напрежение и не почиват достатъчно. Лечението се състои в оперативно премахване на възлите.

Рак на ларинкса

Ракови образувания в ларинкса или носоглътката могат да доведат до промяна на гласа. Обикновено това става при по-възрастни хора. Гласът им става по-различен в рамките на няколко седмици и не се възвръща към нормалното.

В началото засегнатите могат да отдадат тази промяна на прекаляване с алкохол или цигари. Това обаче е грешка, защото промяната при тези вредни фактори настъпва много бавно. А при туморите тя идва внезапно, за дни до седмици и не се възстановява след спирането им.

Задължителна е навременната консултация с оториноларинголог и онколог. Лечение има, особено ако се открие навреме.

Източник www.24chasa.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *