26/04/2024

„Уолстрийт джърнъл“: България иска мощите на Св. Йоан да я спасят

Професор Казимир Попконстантинов не скрива вълнението си, когато за първи път показа пред публика находката

Новината за откриването на мощите на Свети Йоан Кръстител на малък остров срещу Созопол не беше сензационна новина само за България. Забелязаха я и световните медии. На нея специален материал посвещава и уважаваното по цял сват икономическо издание „Уолстрийт джърнъл“.

Български археолози и свещеници твърдят, че са открили мощите на Йоан Кръстител – странстващ проповедник, тачен от християните като последния от старозаветните пророци. Българското правителство разчита находката да донесе спасение – от финансово естество, пише
американският вестник „Уолстрийт джърнъл“.

Останките, включващи парче от череп и зъб, бяха открити миналия месец при разкопки в манастир от четвърти век на остров Св. Иван на българското Черноморие. Те се намирали в запечатан реликварий, заровен до миниатюрна урна с името на Св. Йоан и рождената му дата.

Властите в опасяващата се от рецесия страна смятат, че мощите ще дадат силен тласък на туризма, привличайки вярващи от съседните православни държави в близкото до находката курортно градче.

Десетки милиони долари вече бяха отделени за подготовка за очаквания наплив от посетители. Строителни екипи разширяват пристанището и строят голям паркинг. Туристическите наръчници бяха редактирани, подготвят се и нови указателни табели, които да насочват хората към
мястото, на което се намират мощите.

Финансовият министър Симеон Дянков, каза, че не е религиозен, но мощите са първокласно откритие и потенциалните приходи за България са несъмнени, посочва вестникът.

Ръководството на Българската православна църква обяви находката за автентична. Това е свято откритие, то не е предмет на науката. Светите мощите на Св. Йоан излъчват чудотворна сила.  Не мога да обясня това с думи, казва Сливенският митрополит Йоаникий, цитиран от изданието.

Археологът Казимир Попконстантинов, който отговаря за откритието в Созопол и когото вече приветстват като национален герой, твърди, че находката е от същия ранг като Плащеницата от Торино, че е оригинална и е от голямо значение за целия християнски свят.

Има и скептици, които се съмняват в произхода на мощите и потенциала им като източник на приходи. Според историка Михаел Хесеман, който помага на Ватикана да датира реликвите, мощите са автентични, но те нямат притегателната сила на по-известните религиозни обекти като Плащеницата. Римокатолическата църква пък смята, че въпросът трябва да бъде по-подробно проучен.

Новината за находката обаче вече привлича интерес. Посетителите в църквата, в която са изложени временно мощите, са се увеличили от стотина на около 3000 дневно. България, най-бедната страна в Европейския съюз, може да се възползва от икономическо чудо. Брутният
вътрешен продукт на страната спадна с 5 процента миналата година и се сви с 3,5 на сто в първото тримесечие на тази, производството намаля, а безработицата нарасна, посочва вестникът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *