20/05/2024

Откъде идва мрачната слава на петък, 13-и?

Хората май несправедливо набеждават при несполука черните котки

Тринадесетото число на всеки месец е набедено за лошо. Особено пък ако 13-и се падне в петък. Някои подминават с усмивка това поверие – особено родените на 13-то число. Други пък цялото денонощие преминават в лоши предчувствия и всевъзможни усилия да се предпазят от неочаквани беди.

Милиони суеверни хора ще избягват срещите с черни котки, ще стоят далече от огледала от страх да не ги счупят и ще хапват безвкусни ястия, притеснени, че могат да разсипят солта.  Други ще откажат да шофират или да се качат на самолет, а някои ще стигнат по-далече – няма да напускат къщите си, за да не ги сполети нещастие.

Слава Богу – хем да е 13-ти, хем да е в петък по принцип се пада веднъж през годината. 2009 г. обаче правеше изключение – три пъти 13-ото число на месеца бе в петък, което се случва веднъж на всеки 11 години, съобщава ИТАР-ТАСС, цитирана от Вести.

Историци уверяват, че досега не е намерено обяснение защо свързването на петия ден от седмицата с числото 13 дава такъв „отрицателен“ ефект.
Известно е, че в Средновековието петък 13-и е бил смятан за нещастен ден. В наши дни на това се гледа като на предразсъдък.

Страхът от петък 13-о число официално се нарича с трудно изговоримата дума параскевидекатриафоби. Идва от трите гръцки думи параскеви (петък), декатреис (13) и фобия (страх).

Известни личности са се страхували от числото 13. Американският президент Франклин Делано Рузвелт например, който измъкнал страната от Голямата депресия, никога не е пътувал на 13-о число от месеца и
не е канил на обяд или вечеря 13 души. От параскевидекатриафобия са страдали също император Наполеон Бонапарт и американският президент Хърбърт Хувър.

Показателно е обаче, че математиците и физиците, които непрестанно си служат с цифри, не приемат, че числото 13 носи нещастие. В него, както и във всяко друго число, няма нищо особено, уверяват те.

Родени на 13-и в петък са бившият кубински лидер Фидел Кастро, известният американски обирджия на банки и на влакове Бъч Касиди, бившият министър-председател на Великобритания Маргарет Тачър.

На 13 февруари 2009 г. в САЩ фалираха поредните четири банки, с което общият брой на обявилите банкрут от началото на годината финансови институции отвъд океана достигна 13. Изчислено е, че на този ден само в САЩ бизнесът губи между 800 и 900 милиона долара, тъй като много хора просто не отиват на работа.

Изследователи все още търсят корените на суеверията за „черния петък“. Съществуват няколко хипотези. На тайната вечеря присъстват общо 13 души – Исус и 12-те апостоли. И до днес у много народи съществува поверието 13 души да не сядат заедно на маса. Предателят Юда идва последен, тринайсети. Други припомнят, че Спасителят е разпънат именно в петък.

Суеверието вероятно има връзка и с лунно-слънчевия календар, който трябва да има по 13 месеца в някои години, докато Григорианският и лунният ислямски календар винаги имат по 12 месеца в годината. Според други лошата си слава числото 13 дължи на древен скандинавски мит. 12 богове празнували във Валхала, домът на бог Один. Пакостливият бог на злото и огъня Локи нахълтал неканен на празненството като 13-и гост и коварно убил със стрела от имел бога на радостта Балдер. Земята потънала в мрак и траур.

В по-ново време ясно се откроява датата 13 октомври 1307 година, когато по нареждане на френския крал Филип IV и папа Климент V биват арестувани Жак дьо Моле, Великият Магистър на Ордена на тамплиерите, и хиляди рицари от ордена. Подложени на ужасни изтезания, те направили самопризнания по обвиненията в ерес, содомия и всякакви други престъпления. Стотици били изгорени на клада, други били екзекутирани по-късно. От този ден нататък петък 13-и е смятан за лош и нещастен ден от последователите на тамплиерите.

Над 80% от небостъргачите нямат 13-и етаж. Много летища пропускат 13-ата писта. Немалко хотели са без 13-и етаж или 13-а стая. Във
Формула 1 няма болид с номер 13. Улиците във Флоренция нямат номер 13, все пак 12 и половина или 12А звучи доста по-нестресиращо.

На 13 април 1970 г. експлозия на кислороден резервоар обърква плановете на совалката Аполо 13 за кацане на Луната. Совалката е изстреляна от ракетна площадка номер 39 (13 х 3). Екипажът, оцелял по чудо, се завръща на Земята. Суеверните ясно съзират черна прокоба – сумата от цифрите в датата на излитане на ракетата, изписана по начина, възприет в САЩ (4-11-70), е 13.

Часът на изстрелване на Аполо 13 е 13:13 американско време. Иди че не вярвай…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *