04/05/2024

2000 умират всяка година у нас от грешките на некадърни лекари

Лавина от жалби на пациенти се стовари в агенция „Мидицински одит“ за първата половина на 2010 г. Пациентите се оплакват преобладаващо от лекарската некомпетентност, и чувствително по-малко от ширещата  се корупция сред докторите.

Близо 70 на сто от жалбите в агенцията са именно за лекарски гершки, съобщава в интервю за „Труд“ доц. Златица Петрова, началник на агенцията „Медицински одит“, цитирана от Агенция КРОСС.

Едва 13 на сто от оплакванията са свързани с корупционни практики. При
проверките, които текат в момента, екипът на доц. Петрова се натъква и на смъртни случаи поради неадекватно лечение.

Около 45 хиляди българи всяка година стават жертва на лекарски грешки, като 2000 от тях умират, показа неотдавна изследване. То бе първото по рода си проучване за докторската некомпетентност и в него участва социологът Тихомир Безлов.

Между 500 и 1500 души на година у нас търсят правата си в съда след лекарска грешка. Около 60 процента от хората, обърнали се към съда твърдят, че техният случай е свързан със смърт.

One thought on “2000 умират всяка година у нас от грешките на некадърни лекари

  1. Потръпвам при мисълта, че може да се наложи да очаквам животоспасяващи дейности от лекарите които останаха в България. Тези, които си мислеха ,че стават за нещо, отдавна заминаха в чужбина. Там 70% от тях стигнаха максимално ниво на компетентност- „Болногледачи, масажисти, дежурни санитари в санаториуми и старчески домове“ и др. Едни от най-уважаваните ни ортопеди сега работят като рехабилитатори в западно-европейски държави. 90% от Останалото в България е АБСОЛЮТЕН БОКЛУК. Некадърни, неграмотни, мързеливи, но с Лайняно самочувствие за величавост. На всичкото отгоре искат и увеличение на заплатите си. Цинизъм!!! Да плащам данъци за издръжка на тези които не стават за това за което са назначени. Господа управляващи, увеличението на лекарските заплати трябваше да стане преди емиграцията на що-годе „читавата част“ от медицинската гилдия. Ако сега се увеличат, и без това незаслужените заплати на некадърните „лекари“, е равносилно на намаляване на присъдите за убийство. Било то предумишлено или не предумишлено.
    Уважаеми Управляващи,
    Не вярвайте на заплахите, че лекарите ни щели да емигрират.
    Те ЛЕКАРИТЕ отдавна са емигрирали. Боклукът , който остана, може да отиде да работи като миячи на чинии, разносвачи на пици или нещо подобно, но там конкуренцията от кадърни среднисти е огромна и те просто нямат шанс. Затова, направете така,че заплатите на инженери, учители, средни изпълнителски кадри да се увеличат. Това ще ги задържи в България и те няма да са конкуренти на некадърната пасмина от български медици в чужбина. Последните ще хукнат на запад и по този начин ще намалим броя на потенциалните престъпници в България. Европейският съюз ще оцени успехът ни в борбата с престъпността. Ще отпусне субсидии с които да привлечем кадърни медицински кадри от „Третия свят“ и постепенно нещата ще си дойдат на местата. Ще имаме достатъчно строители, инженери,техници, учители и едновременно с това ще започне възраждането на Българското лечение и здравеопазване.
    Г-н министър Дянков,
    Ако правилно сте ме разбрали, в настоящият момент най важното е да се замразят заплатите на медицинския персонал и да се увеличат заплатите на всички останали категории работници. Не се плашете от заплахите за стачки в здравните заведения. „Стачка в Българското здравеопазване може да доведе само до намаляване на смъртността в България“
    Защото сега 70% от пациентите оцеляват въпреки усилията на лекарите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *