24/04/2024

Резил: Режим на тока вбеси над 160 хиляди туристи по морето

Авария на далекопровод остави часове наред без ток курорти и селища между Бургас и Варна. Над 160 хил. туристи в курорта „Слънчев бряг“, Несебър и Свети Влас са били засегнати от аварията, съобщи председателят на Управителния съвет на Съюза на собствениците в комплекса Елена Иванова.

Заради прекършен стълб на далекопровод на НЕК без ток след 20,30 ч. в четвъртък бяха и Поморие, Равда, Обзор, Бяла, Ахелой, Каблешково, Сарафово и десетки селища в областта.

Захранването в мрежата на ЕВН България в района на Слънчев бряг бе възстановено в 18,18 ч.съобщиха от компанията. Токът е бил пуснат, но е въведен ограничителен режим на електрозахранване в региона.

От ЕВН обясниха, че ограничителният режим ще бъде по схемата – един час със захранване, последван от един час без ток. Въвеждането му е регламентирано в Закона за енергетиката.

Целта на режима е да се предотврати възникване на нова авария от претоварване, предвид високото потребление в разгара на летния туристически сезон по Черноморието. Той ще е в сила до отстраняване на повредения стълб от 110-киловолтовия електропровод, което се очаква да се случи в събота до края на деня.

Спирането на тока създаде много проблеми в курортите. Голяма част от хотелите нямат собствени генератори, с които да компенсират спряното електроподаване. Стотици туристи не можеха да се настанят в хотелите,  ресторантите не можха да се приготвят храна за гостите. Собствениците на заведения се оплакват, че заради изключилите хладилници ще трябва да изхвърлят стоки за хиляди левове.

Спряното електричество довело до хаос и при движението на моторни превозни средства в Слънчев бряг. Светофарните уредби не работят. Има сериозен проблем и с мобилните комуникации.

Най-драматично е било положението в мина „Черно море“, където след аварията снощи 120 работници са останали на около 320 м под земята, без достъп на свеж въздух и заливани от вода в галериите.

Спирането на тока около 20.30 ч. е прекъснало работата на вентилационните съоръжения, а шахтите започнали да се пълнят с вода. Подаването на ток е било частично възстановено около 21.40 ч. и едва тогава започнало спасяването на миньорите.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков замина за спешна инспекция на авариралия електропровод. Причина за аварията е прекършен стълб от електропровод 110 киловолта, собственост на НЕК, на територията на област Варна. Ситуацията се утежни от втора авария на съоръжение  вчера сутрин.

Съоръжението е в трудно достъпна местност, което забавя доставянето на нов стълб, който да подмени авариралия.

Според Закона за енергетиката, ако до 48 часа от спирането не се възстанови режимът, трябва да се намеси Министерството на икономиката и енергетиката, припомни регионалният мениджър на EVN за България Йорг Золфелнер.

От Е.ON успяха по-рано днес да осигурят аварийно захранване  на голяма част от територията на общините Долен Чифлик, Бяла и Аврен, които също бяха засегнати от аварията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *