24/04/2024

През лятото зачестяват случаите на стафилококови инфекции. Как да ги избегнем?

Стафилококи

Стафилококите са грам-положителни бактерии, които нормално се намират  по повърхността на кожата на здравия човек. Познати са над 20 вида стафилококи. Стафилококите са силно разпространени сред населението – смята се, че около 30 % от хората са носители на вредните микроорганизми. В повечето случаи срещата със стафилококи не развива болестно състояние. Коварството на тези бактерии е, че при благоприятни за тях условия бързо се размножават и водят до инфектиране, а от тук и на развитие на тежки усложнения, които трудно се поддават на лечение.
Придобитите стафилококови инфекции сред населението обикновено се изразява чрез инфектиране на кожата във вид на пъпки и загнояване на рани.

Златистият метицилин-резистентен стафилокок води до редица инфекции и възпаления с отделяне на гной и токсични състояния.
При инфектиране на наранени участъци на кожата се образуват повърхностни кожни лезии, обяснава сайтът Лекар. При отслабнал имунитет и предразположеност стафилококите проникват в тъканите и предизвикват локални възпаления като фурункулоза, ечемик и др.
При инфектиране на рана възстановяването на болния е по-продължително.

Стафилококите могат да причинят инфекции на пикочните пътища, половите органи, устната кухина, дихателните пътища, очите. При размножаването си могат да навлязат в органи като бял дроб и да причинят стафилококова пневмония, което заболяване е едно от честите усложнения след преболедуване от грип.

Причина са за мастит, флебит (възпаление на стените на съдовете), менингит (възпаление на мозъчните обвивки), дълбоки инфекции като остеомиелит (възпаление на костите) и ендокардит.

Лечението срещу стафилококовите инфекции, включително и срещу златистия стафилокок, е с антибиотици. Поради резистентността на тези микроорганизми, терапията се назначава след антибиограма, като се спазват точно дозите, интервалите и продължителността на приема на медикаментите, предписани от лекаря.

Предпазните мерки срещу инфектиране са:

  • Поддържане на високо ниво на хигиена особено при престой в болници и обществени помещения.
  • Стафилококите, както всички останали микроорганизми, се размножават с ускорени темпове при топли климатични условия, така че честото измиване с вода и сапун е особено задължително през летните месеци.
  • Изисква се раните и охлузванията да са покрити с чисти превръзки до зарастването им. Налага се честата им смяна. Препоръчва се други хора да нямат контакт до наранени участъци на кожата и превръзките.
  • Личните вещи са само за собствено ползване.
  • Препоръчва се хората да изискват съблюдаване на хигиената и стерилността в козметичните салони и медицинските кабинети, които посещават и да избягват тези, при които се наблюдава липса на необходимите условия, съветват медиците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *