19/03/2024

Смразяващи кръвта разкрития за престъпления по високите етажи на властта на Катя Илиева (видео)

Катя Илиева при Слави: Мафията ни е превзела. Няма държава. Грабят ни с милиони. “Килърите” са близки до всички партии. За да коментира зачестилите убийства в България в „Шоуто на Слави“ гостува Катя Илиева. Тя е журналист, а преди това в продължение на седем години е работила в ГДБОП.

„В България на всеки може да му се случи всичко.“ – с това твърдение Илиева описа състоянието на реда и сигурността у нас в момента. Според нея управляващи и бизнес кръгове се опитват да „заглушат истината“, но тя увери, че като журналист ще продължава да казва истината. За времето на работата си в ГДБОП, когато научавала някои неща, тя се изрази образно като каза, че ходела като „ударена с парен чук“: „Смятах, че истината е погребана. Мислех, че винаги ще се намерят механизми и начини, по които да бъдат потушени свободата и нормалното изразяване.“ Илиева допълни, че според нея ние не живеем в демокрация, а в мафиотско-тоталитарна държава.

„Наскоро попитах един високопоставен представител на МВР има ли на кого да се довери, ако стане жертва на престъпление. Той ми каза – как на кого, на себе си…“, разказа още Илиева. Събеседникът ѝ отговорил отрицателно на въпроса дали има на кого да се довери, ако той не е в полицията. „МВР е една продънена система, една политически употребена система. В МВР се кръстосват толкова своеобразни интереси, че в крайна сметка се чудим дали това не е мафиотска структура, дали не е бизнес или политическа структура“, заяви журналистът. Тя е скептична, че МВР ще успее да разкрие убийството на Петър Христов и всички останали тежки престъпления в последно време.

Катя Илиева разказа, че, след убийството на бизнесмена Петър Христов, във Велико Търново всички институции треперят за това дали служителите на възлови места ще загубят работата си. Причината за това според Илиева е следната: „Този човек е бил отговорен за това да слага своите хора на възлови места. Там не може да има важно назначение по институциите без съгласието и знанието му.“ Илиева определи Христов като „светая светих“: „Той е взимал обществените поръчки, той е решавал кой ще бъде назначаван, той е казвал какво, къде и как да се прави.“

„Групата на Килърите е специална заради това, че тя е огледало на това доколко България е в състояние да се справя с организираната престъпност и мафията. Причината – тази група съчетава в себе си криминалния елемент, политическия елемент и бизнес елемента: „Тази група е имала изключително добри контакти с всички политически партии. Петър Стоянов-Сумиста е бил съветник на Атака. Когато го задържаха, преди още да бъде съставен новия проект на президента Георги Първанов, той е разказал за този проект в ареста. Това се знае и е документирано. Говоря за АБВ“, коментира журналистът.

Катя Илиева разказа още, че всички, докоснали се до делото срещу Килърите – полицаи, прокурори, свидетели, в момента са „пушечно месо“: „Има множество сигнали за това, че срещу тях се готвят покушения. Петър Стоянов-Сумиста заведе срещу тези хора над 50 дела за по 50-100 хиляди лева. И никой не е в състояние да защити тези хора.“ Илиева допълни, че един от защитените свидетели бил изваден от програмата за защита на свидетели, за което Главният прокурор бил информиран. Въпросните хора били уволнявани, тъпкани и мачкани, включително и по времето на ГЕРБ, едновременно с това станали „главни герои“ и редовно описвани в „Пеевските медии“, каза Илиева.

Катя Илиева конкретизира имената на хората, за които говори – зам.-главния прокурор (и наблюдаващ прокурор по делото, изнесъл съдебната фаза) Ася Петрова; ръководителят на екипа в Отдел Контратерор Валентин Цоновски; един от свидетелите Боян Джемелов, както и всички други свидетели: „Всички те се занимават с дела, занимават се с това да се връщат на работа, занимават се да доказват правотата си. Това беше показно за всеки, който се осмели да се докосне до такава група. Отделно са и заплахите срещу тях. Тези хора си ходят по улицата и във всеки момент могат да бъдат жертва.“

Илиева сподели още, че адвокат Петър Лупов, който е една от жетвите на Килърите, е можел да бъде спасен. Тя разказа, че осъденият с доживотна присъда Георги Вълев е изпратил двама човека от своите да убият този адвокат, след което те са поискали огромна сума пари – така че той да се откаже. „Тези хора са отишли и са свидетелствали в полицията за това, че той (Вълев) дава поръчка за неговото (на Лупов) убийство. В същото време колата на адвоката е била запалена и той е бил зверски пребит. „Никой не си е направил труда да види документите, които доказват, че е била дадена поръчка. Защо? Защото Георги Вълев се е чувствал безнаказан, Георги Вълев е имал контакти с магистрати на високо ниво, Георги Вълев е плащал всякакви хобита на хора от политическия елит…“, каза Илиева.

По отношение информацията, че убитият този понеделник Петър Христов е съдействал по делото срещу Наглите, Катя Илиева каза следното: „Той (Христов) е завел едно криминално проявено лице в МВР, за да разкаже нещо, което то знае за групата. Това е. От там нататък всичко е дело на същия този Валентин Цоновски (шеф на Отдел Контратерор в ГДБОП).“ Илиева разказа подробности за по-нататъшната съдба на Валентин Цоновски: „След като три пъти го махаха от МВР, той се връщаше благодарение на съдебните решения, в момента е преподавател в Академията на МВР. В девета глуха…“

На финала на гостуването си Катя Илиева изрази отчаянието си от това, че хората много бързо забравят и продължават да търпят: „Ако някой им потропа на вратата и каже – дай пет лева за еди-кой си бизнесмен, ще нададат вой до небето. Обаче търпят, а в същото време с милиони ги грабят. С милиони. Ако знаят какво се случва с обществените поръчки, просто ще избият вратата и няма да се приберат вкъщи – ще останат на улицата, докато не получат справедливост.“

https://www.vestnikzora.com

Оригиналното заглавие е: „Само Катя Илиева се осмели да каже истината“

Във видеото са две интервюта на Катя Илиева:

https://youtu.be/1zSlDH0SNiI
https://youtu.be/1zSlDH0SNiI

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *