26/04/2024

Странен обект, изпомпващ Слънцето ни, взриви интернет (снимки)

2451Изключително удивление предизвикаха едни от най-новите снимки, получени от борда на слънчевата обсерватория SOHO (Solar and Heliospheric Observatory).

В кадрите се вижда ясно бял обект, от който към Слънцето се проточва ярка тънка следа. Обектът или излита, оставяйки след себе си следа, или се рее около нашето светило, смучейки от него плазма, или пък може би се готви да проникне вътре в Слънцето.

Загадъчното явление забелязал виртуалният изследовател с ник Streetcap1. Обсерваторията SOHO, която работи в Космоса от 1996 г. насам, е направила в този ден няколко последователни снимки, запечатвайки Слънцето в процеса на неговото въртене около оста му.

Възможно е и разумно от гледна точка на човешките познания към този етап обяснение. Не е изключено в кадъра да е попаднала звезда. Но как да се обясни „шлейфът“? От какво е образуван? Как?

SOHO е съвместен проект на Европейската и американската космически агенции. Но нито ЕКА, нито НАСА в началото по никакъв начин не коментираха тази „аномалия“.

Навремето НАСА направи изявление по повод НЛО, забелязано на снимки, направени от борда на нейната обсерватория НАСА SDO (Nasa’s Solar Dynamics Observatory). Обсерваторията следи нашето светило и редовно предава на Земята изображения, илюстриращи различни процеси, произтичащи в него. Благодарение на SDO ние можем да наблюдаваме почти в реално време например слънчевите петна, изригванията, протуберансите и други подобни явления.

На една от публикуваните през 2012 г. снимки се вижда, че към Слънцето се е пристроил някакъв тъмен обект с чудовищен размер – не по-малко от три наши Земи. Протегнал е дебел „маркуч“ и сякаш изпомпва нещо от Звездата ни.

Ентусиасти направиха видео, качиха го в YouTube, което предизвика силно вълнение в интернет. Само за ден видеото бе гледано 400 хиляди пъти.

Това е кораб на извънземни, които зареждат с плазма резервоарите си за гориво., предположиха едни. Други изпаднаха в ужас, защото според тях до Слънцето е прелетяла „Звездата на смъртта“ – като тази от култовия филм „Междузвездни войни“ и ще пристъпи към унищожаването на нашия свят.

Но имаше и много по-жизнеутвърждаващо предположение. Спожед него в кадър е уловено раждането от недрата на Слънцето на нова планета.

В резултат на бурното вълнение в мрежата НАСА реагира веднага, което се случва изключително рядко. Специалистите на космическата агенция опровергават и трите хипотези.

В кадър е попаднал протуберанс – това обяснява астрофизикът, специалист по Слънцето в НАСА (C. Alex Young, a solar astrophysicist at NASA’s Goddard Space Flight Centre) Алекс Янг. Тъмен изглежда, защото е по-хладен от своето обкръжение. В него е концентирано издигащо над повърхността на Слънцето по-хладно вещество, което удържа магнитното поле.
А това, че прилича на тъмен диск – това е краят на протуберанса, който на практика представлява тунел.

Янг коментира, че протуберансите могат да приемат най-причудливи форми, проточвайки се на стотици хиляди километри, достигайки в диаметър десетки хиляди километри. Те могат да се откъсват от повърхността на Слънцето.

Учените обаче признават, че образуването на протуберансите засега е изучено недостатъчно.

Според други специалисти в кадър може да е попаднало така нареченото магнитно торнадо, което се завихря в Слънцето и което изхвърля вещество извън повърхността му.

Иначе казано: учените смятат, че в крайна сметка извънземни не са изпомпвали Слънцето ни, а корабът и шлангът за зареждането му – това всъщност е един и същ обект – или протуберанс, или магнитно торнадо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *