19/04/2024

Учени: Броят на природните катаклизми е двойно по-голям от 1980 г. насам

Катаклизмите, свързани с климата, непрестанно се увеличават. Това показва изследване за периода от 2013 до 2017 г. включително. То е дело на Научно-консултантския съвет на европейските академии – група от 27 национални научни академии в Европа. Тази седмица съветът публикува данните от проучването си.

В първоначалния доклад групата е изследвала екстремните температури, валежите, засушаванията и други климатични показатели за периода от 1980 до 2013 г. Така става ясно, че броят на екстремалните климатични проявления се е удвоил от 1980 г. насам, също както и броят на бурите. А наводненията и лавините са шест пъти повече.

Данните за периода 2013-2017 г. показват, че този неблагоприятен тренд продължава да е в сила – броят на природните катаклизми очевидно няма намерение да намалява.

Учените дават и предположения за причините на тази неблагоприятна тенденция. Сред тях са отслабването на океанското течение Гълфстрийм, което се забавя с повишаване температурите на планетата ни. Някои учени се притесняват, че това течение може да изчезне напълно, резултатът от което ще е радикална промяна на климата в Европа.

Изследователите на този етап не могат категорично да кажат ще изчезне ли напълно Гълфстрийм, поради което предлагат да се събере повече информация за течението.

Трябва да се отбележи, че през 1980 г. заради бури САЩ са претърпели загуби за около 10 милиарда долара, а през 1915 г. тази цифра достига 20 милиарда долара.

В Европа независимо от увеличения брой на наводненията финансовите загуби са относително непроменени. Изследователите отбелязват, че тази стабилност може да се дължи не на по-малки разрушения, а на това, че страните влагат все повече средства в предпазни мерки, тъй като очевидно природните катаклизми се превръщат в норма и е необходимо да се съобразяват с нея.

В Европа екстремалните природни условия започнаха да се случват толкова често, че това вече се отразява при съставянето на националните бюджети.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *