26/04/2024

Стадо кози върху дърво – това не е анимация (снимки)

k2k3k4k5k1k6k7k8Goats in Argan Treek10Козите са прочути с виртуозните си акробатически изпълнения и невероятното си умение да се задържат на почти отвесни скали. Но с това удивителните им способности не свършват. В кралство Мароко може да се наблюдава изключително зрелище: десетки рогати животни удобно се настаняват в клоните на дърветата, сякаш са птици.

Те се добират до най-високите клони, където си похапват ту листа, ту плодове.

Острият недостиг на свежа храна в региона е принудило тези животни да покорят върховете на дърветата. И по-конкретно – на Аргановото дърво. То е с трънливи клони и чепат дънер. Този ендемичен вид расте изключително само в Югозападно Мароко и на неголеми площи в западната част на Алжир. Забележителното е, че аргановото масло е сред най-скъпите растителни мазнини в света, което се цени високо от кулинарите и козметиците. Литър от така нареченото Злато на Мароко върви по около 100 долара.

Главната грижа на пастирите е да гонят стадата си от едно дърво на друго, като внимателно следят животните да не се задържат дълго на едно място. Причината е, че група от 8-10 кози може с невероятна скорост напълно да излапа всички плодове на аргановото дърво. В чевръстото катерене малките козлета по нищо не отстъпват на родителите си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *