26/04/2024

Легенди и истини за простудните заболявания

След летните отпуски отново сме на работа или на училище и тогава изведнъж броят на простудните заболявания излита до небето. Около простудните заболявания се носят всевъзможни митове. Но каква е истината?

1. От простуда може да се разболее всеки

Това само отчасти е истина. Възрастният човек средно хваща простудна болест един-два пъти в годината, но всички ние имаме различна възприемчивост към вирусите, пише Göteborgs-Posten.

„Забелязано е, че някои по-често страдат от настинка, а други – боледуват рядко“, коментира епидемиологът Андрес Тегнел (Anders Tegnell) от Организацията за обществено здравеопазване на Швеция. (северните народи наистина имат голям опит в това направление на здравето)

Важен е начинът на живот и количеството на контактите с други хора. Например жените по-често пипват простуда, а причината е, че общуват по-дълго с малките деца. На имунитета влияят и такива фактори като възраст, самочувствие, нивото на стрес и натренираността на организма.

„Имунната система е изключително сложна и поради това нейното състояние постоянно се променя. Очевидно е, че й влияят много фактори“, подчертава Андерс Тегнел.

2. Антибиотиците лекуват простудата

Това не е истина. Както показва последното изследване на организацията LIF и Шведската асоциация на аптекарите, един от всеки петима шведи вярва, че антибиотиците лекуват настинката. Разболявайки се мнозина отиват в поликлиниката. Но антибиотиците не унищожават вирусите. Най-доброто лекарство срещу простуда е почивката, тъй като тогава тялото само се справя с болестта. А симптомите могат да се преодолеят по различни начини.

3. Простудата се причинява от студ, например – от климатик

Това е мит. Действително вирусите по-добре оцеляват на студ и тъмнина, поради което при такива условия ние по-често се разболяваме. Но сам по себе си студът не е причина за това заболяване.

„Ето факторите, които имат значение. Първо, ние влизаме в по-близки контакти, второ вирусите по-добре се запазват в хладна среда“, обобщава Тегнел.

А това, че в крайна сметка от климатиците в колите или самолета човек може да се разболее, както мнозина твърдят? Студът не е главният виновник за това, твърдят специалистите.

„Вероятно това е свързано с факта, че лигавицата пресъхва от изсушения въздух и поради това започва да задържа вируси“, казва епидемиологът.

4. Уискито и другите народни средства помагат

Невярно. Чаша уиски, витамин С в големи количества и пресен чесън – това са все популярни народни средства срещу настинките. За съжаление учените твърдят, че от тях няма никаква полза. Напротив – най-добре е да се пие много вода или други напитки, за да се смекчи ходът на болестта. Отдихът си остава най-доброто лечение, а нито едно от масово разпространените противопростудни средства не е преминало професионални тестове, казва Тегнел.

5. Време е за лекар?

Нормалната простуда сама си отива, температурата спада след няколко дни. Но ако човек не се подобрява, не пречи да се отиде на лекар.

Понякога простудните заболявания се затягат и ако дълго няма подобрение, то не е изключено болният да има алергия. Симптомите на простудата и алергията са много сходни, а за да се изясни дали тя не е причина за състоянието, трябва да се обръщаме към докторите. Особено ако са минали два или три месеца в това състояние.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *