26/04/2024

„Тракия икономическа зона“ развива 11 мащабни проекта

Обединихме 6-те индустриални зони в района на Пловдив в една – „Тракия икономическа зона“ (ТИЗ), за да сме конкурентоспособни при привличането на инвеститори. Пловдив не трябва да изостава в това отношение от София, Бургас, Русе, Стара Загора“, заяви днес на пресконференция доц. д-р инж. Никола Добрев, председател на Съвета на  директорите на КЦМ 2000 АД и Председател на Съвета на директорите на промишлено-търговска зона „Куклен” АД.

„Затова създадохме специален клъстер, който да развива зоната. Най-големият ни недостатък досега е, че сме разпокъсани и нямаме единна инвестиционна политика. Интересът да привлечем повече инвеститори доведе до обединяването ни в клъстер и сформирането на „Тракия икономическа зона“.  Не може да поканиш инвеститор на гола поляна – трябва да предоставиш пълната инфраструктура и ние го правим“.

Доц. д-р инж. Добрев посочи предимствата на „Тракия икономическа зона“. Първо, еднаква политика към инвеститорите и второ, в състава й са зони с различна икономическа специфика, което прави проекта уникален – има зони с агро сектор, високотехнологичен сектор, с насоченост тежка индустрия и т.н. Инвеститорът има реални възможности за избор.

На пресконференцията стана ясно, че „Тракия икономическа зона“ е един от най-мащабните икономически проекти на България. Осъществява се върху площ от 10 700 000 кв м в района на Пловдив и обединява 6 индустриални зони – индустриално-търговска зона „Марица”, индустриална зона „Раковски”, промишлено-търговска зона „Куклен” ,  парк „Образование и високи технологии” ( в начален етап на развитие) в Пловдив, индустриална зона и високотехнологичен център „Тракия” и агро център „Калояново”.

„От старта през 1995 г. на първата индустриална зона  „Марица“ до сега във всички зони са направени инвестиции за над 1 милиард евро и са привлечени над 100 инвеститори, от тях 80 чужди, открити са над 12 000 работни места“, конкретизира характеристиките на „Тракия икономическа зона“ инж. Пламен Панчев, председател на Съвета на директорите на „Сиенит холдинг“ АД и председател на Управителния съвет на клъстера, който е в основата на зоната.

11 проекта в момента се развиват в „Тракия икономическа зона“ – някои от тях са на етап проектиране, а други са пред завършване. „Много разчитаме на малкия и средния български инвеститор, не само на чуждите компании“, подчерта инж. Панчев.

„3-ма нови инвеститори с капиталовложения за около 30 милиона евро проявяват сериозен интерес към зоните „Куклен“ и „Раковски“, добави доц. д-р инж. Никола Добрев. Той заяви, че започва нова политика по взаимоотношенията на бизнеса  с учебните заведения. „Специално в зона „Куклен“, със специфика в сферата на тежката промишленост, техникумът в Асеновград и професионално- учебния център в КЦМ подготвят по поръчка на инвеститорите изпълнителни кадри“.

Участниците в пресконференцията посочиха, че „Тракия икономическа зона“ е разположена върху терени на „КЦМ 2000“, на „Сиенит холдинг“ и общински земи. Израелски и италиански компании също допринасят за нейното развитие. Нашата община участва в изграждането на инфраструктурата в зона „Куклен“, добави кметът на Куклен Костадин Павлов.

„На територията на Пловдив не разполагаме с толкова големи като площ имоти, за да задоволим интересите на инвеститорите. Поради това участието ни в „Тракия икономическа зона“ е много важно и ние ще я подкрепим по всички възможни начини“, подчерта заместник-кметът по „Общинската собственост, устройство на територията, строителствто и инвестициите” на община Пловдив Димитър Кацарски.

„Правим специални програми с големите компании, Пловдивския университет и Техническия университет, което рязко увеличи броя на студентите в града ни. Положителният ефект на „Тракия икономическа зона“  до момента е огромен за Пловдив. Ще подпомагаме разширяването й и най-вече  – увеличаването на нейната конкурентоспособност в национален мащаб“, обеща г-н Кацарски.

Думи на подкрепа изрази и д-р Емил Караиванов, кмет на Асеновград. „Асеновград косвено участва в зоната – чрез ползване на многото работни места. Смятаме да се включим в ТИЗ и като територия – имаме индустриални зони около Асеновград, които не са разработени досега“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *