28/03/2024

Дойче веле: Домакинствата притиснати от двойно бреме

България явно вече е оставила зад гърба си кризата. Икономическите прогнози за идните месеци са оптимистични. Въпреки това експерти от УниКредит Булбанк предупреждават от двойното бреме, което тежи на домакинствата.

„Българската икономика излезе от рецесията. Възстановяването започна, но то протича бавно”, твърди експертът по икономически въпроси в УниКредит Булбанк Кристофор Павлов. Според тримесечния анализ на банката за България ориентираните към износа производства или най-общо казано индустриалният сектор, се възстановяват със скоростта, с която същите отрасли се възстановяват и в останалите страни от Централна и Източна Европа, обяснява той. В същото време обаче възстановяването на домакинствата изостава. А това ще продължава да задържа растежа на БВП, който според прогнозите на УниКредит Булбанк за тази година ще е 2,6 %, а за 2012 г. 3,3 %.

Правителствен оптимизъм

„Правителството има малко по-оптимистична прогноза, но на практика прогнозите и на правителството, и на частния сектор са почти идeнтични. Това, в което прогнозите се различават е, че правителството очаква по-бързо възстановяване на сектора на домакинствата – оптимизъм, който не се споделя в същата степен от часния сектор.”

Според главния икономист на УниКредит Булбанк песимизмът на частния сектор е подплатен с достатъчно аргументи. Домакинствата в момента се намират в затруднено положение заради инфлацията, която ограничава покупателната им способност. „В ситуация, в която инфлацията е свързана с цените на горивата и храните, това означава, че голяма част от домакинствата са засегнати, а тези с по-ниски доходи са засегнати в по-голяма степен”, казва Кристофор Павлов.

Средностатистическото българско домакинство заделя една трета от разходите си за хранителни продукти, а още 15 % за различни стоки и услуги, чиито цени са пряко свързани с тези на горивата, се посочва в анализа. Другият фактор, който ограничава сектора на домакинствата и скоростта, с която той се възстановява, е пазарът на труда, където данните не са окуражаващи.

Европейските пари най-накрая се усвояват

Той обръща внимание и на един друг фактор, който според него си заслужава да се наблюдава в тази връзка, а именно инвестициите. Ръстът им за изминалата година се е стабилизирал и това най-вероятно ще окаже положително влияние върху икономическия растеж на България през 2011, твърди експертът.

„В една значителна степен този ръст на инвестициите или тази прогноза за растеж на инвестициите е свързана с по-доброто усвояване на средства от Европейския съюз и това е една добра новина за България, тъй като голяма част от сумите, които отиват за инвестиции всъщност са независими от развитието на икономиката, защото това са европейски пари. Там това, което се увоява, зависи от подобряването на капацитета за усвояване на средства, а не от това как пазарът гледа на случващото се в икономиката“, казва Кристофор Павлов.

В тази ситуация инвеститорите преценяват дали да увеличат експозициите си в активи, деноминирани в лева или да ги намалят. Ето защо европейските пари са важен фактор, който помага инвестициите да се стабилизират и дори да имат положителен принос за растежа – нещо което очакваме да започне да се случва през тази година, смята експертът на УниКредит Булбанк.

Автор: Трендафилка Димитрова, Редактор: Емануил А. Видински, http://www.dw-world.de

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *