26/04/2024

Медици: Сокът от моркови може да бъде и много вреден

Повечето от нас си мислят, че няма нищо по-полезно от чаша пресен морковен сок, изпит сутринта. Но специалистите предупреждават, че пиенето без мярка на всякакви, дори много полезни сокове от растителни продукти, понякога не само е вредно, но дори и опасно за нашето здраве.

Същият този сок от моркови крие в себе си много опасности при неправилната му употреба. На първо място той е противопоказан за всички страдащи от захарен диабет. В състава на този сок влизат много различни видове и съединения на захарта. Излишно натоварване предизвиква морковеният сок и върху задстомашната жлеза.

Поради това не е желателно да се използва от всички, които страдат от панкреатит, а в момент на обостряне на тази болест употребата на сок от моркови е категорично забранена. Различните възпаления и разстройства на червата са също повод  за премахване от менюто на морковеният сок.

Към всичко казано дотук е необходимо да се добави, че бета каротинът, влизащ в състава на морковите при прекалена употреба се отразява върху цвета на лицето, придавайки му жълтеникав оттенък.

Анализирайки всички противопоказания медиците са достигнали до заключението, че нормалната безопасна употреба на сок от моркови е не повече от 2-3 пъти седмично.

2 thoughts on “Медици: Сокът от моркови може да бъде и много вреден

  1. Кое е най-опасното действие на сокът от моркови?
    Ами това, че лекува рак. Нали знаете, че всичко което лекува рак, бива дискредитирано със старата схема на страха.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *