31/03/2023

Станфордски учени разбраха какво причинява синдрома на хроничната умора

В хода на няколко научни експеримента изследователи са успели да намерят връзка между възпаленията и синдрома на хроничната умора – трудно лечима болест без ефективен резултат от борбата на лекарите с нея.

С изучаването на този проблем се занимават станфордски учени, които окрили изменения в 17 белтъчини в имунната система на човек, който страда от синдром на хроничната умора. Става дума за цитокини, концентрацията на които в кръвта отговаря за сериозността на заболяванията.

В продължение на 35 години учените изследват тази загадъчна болест или по-скоро – симптомите на хроничната умора. И едва сега са я свързали с наличието на възпаления в човешкия организъм, а също така и с изменения в концентрацията на цитокини в кръвта.

Резултатите от проучването им са подробно описани в научно електронно издание на 31 юли. Според учените новото откритие може да доведе до по-нататъшно разбиране на синдрома на хроничната умора, а също така и до намиране на подходящо лечение за борба с това заболяване, което към настоящия момент се считаше за симптом на много други болести.

По материали от чужди медии

(Visited 323 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *