25/04/2024

Станфордски учени разбраха какво причинява синдрома на хроничната умора

В хода на няколко научни експеримента изследователи са успели да намерят връзка между възпаленията и синдрома на хроничната умора – трудно лечима болест без ефективен резултат от борбата на лекарите с нея.

С изучаването на този проблем се занимават станфордски учени, които окрили изменения в 17 белтъчини в имунната система на човек, който страда от синдром на хроничната умора. Става дума за цитокини, концентрацията на които в кръвта отговаря за сериозността на заболяванията.

В продължение на 35 години учените изследват тази загадъчна болест или по-скоро – симптомите на хроничната умора. И едва сега са я свързали с наличието на възпаления в човешкия организъм, а също така и с изменения в концентрацията на цитокини в кръвта.

Резултатите от проучването им са подробно описани в научно електронно издание на 31 юли. Според учените новото откритие може да доведе до по-нататъшно разбиране на синдрома на хроничната умора, а също така и до намиране на подходящо лечение за борба с това заболяване, което към настоящия момент се считаше за симптом на много други болести.

По материали от чужди медии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *