Скандал в ДКЕВР – “стреляха” по шефа й с яйца (видео)

До размирици се стигна на обсъждането в ДКЕВР на новите цени на тока от октомври. Председателят й Светла Тодорова беше замерена с яйца.  Те бяха “изстреляни” от представител на Движението за граждански Повече »

Бащата на загиналото бебе: Видях убиеца, беше мъртво пиян, казва се Костадин Стоянов (снимки)

Трупчето на 11-месечното бебенце (на снимката) беше изнесено от къщата в близост до трагедията и  откарано в бургаската морга Пияният граничен полицай се прибирал от юбилей на колега в ресторант „Резвая“ – Повече »

Пиян граничен полицай уби с колата си на място бебе в количка

Граничен полицай е шофьорът, който прегази бебето в количка в центъра на село Крушевец днес около 9 часа, научи Флагман. Той е пътувал от Малко Търново към Бургас. Бил е много пиян. Повече »

“Форбс” за банковата криза у нас: БНБ е некомпетентна и зависима

Фактът, че бе позволено Корпоративна търговска банка да не погаси свой заем, повдига въпроси за това доколко може да се има доверие в българските власти. Некоректното отношение към депозитарите поставя под съмнение Повече »

Шестима министри от служебния кабинет са в конфликт на интереси

Шестима от служебните министри са декларирали несъвместимост с постовете, които заемат, става ясно от декларациите им за конфликт на интереси, пише в. “Сега”. По закон те трябва да отстранят проблема до 1 Повече »

 

Бивол: МВР излъга, че папката “Буда” съдържа само два документа

Болканлийкс, който е свързан с Уикилийкс, разпространи нови документи, свързани с разработката “Буда”, които помества сайтът Бивол.

Това става часове, след като МВР официално съобщи, че премиерът Бойко Борисов не е бил вербуван и не е бил агент под псевдонима “Буда”.

На 24.02.1997 г. в сектор “Вътрешен тероризъм” на ЦСБОП е образувано Дело за оперативно наблюдение (ДОН) срещу Бойко Методиев Борисов. Делото е с номер 0996, с псевдоним “Буда”. Мотивът за делото е: “за придобиване на информация по отношение на процеси, представляващи оперативен интерес в силовите групировки и структури. За предотвратяване и пресичане на евентуална престъпна дейност от техни представители”.

На документа има гриф “Строго Секретно”. Вчера вътрешният министър Цветан Цветанов каза по повод на досието “Буда”, че грифът “класифицирана информация” при всички случаи е изтекъл”.

От документите, според “Бивол”, става ясно, че Борисов е разработван като представител на силова групировка за предотвратяване и пресичане на престъпна дейност, а съвсем не е служил доблестно на МВР като информатор.

Водещият офицер по разработката – Младен Георгиев, след като напуска ЦСБОП става изпълнителнен директор в охранителната фирма на Борисов ИПОН – Агенция за сигурност и охрана, а в момента е главен секретар в ДАНС.

След като описва подробности за вербуването на Борисов, сайтът пише, че през 1997 г. срещу ИПОН е заведено “Централизирано групово дело за оперативна разработка”. В рамките на такова дело работи група от 3 до 5 оперативни работници от различни направления на антимафиотската централа – наркотици, терор, икономически престъпления. Според антимафиотите ИПОН е криминална групировка, подобна на СИК, ВИС, ТИМ и други, за които също са заведени разработки, общо 17 на брой.
Особено внимание в разработката е отделено на две убийства свързани с ИПОН, останали неразкрити и до момента.

Няколко години по-късно Борисов напуска охранителния бизнес и е “катапултиран директно на най-високата професионална позиция в МВР – главен секретар”.

Към документите, изтекли в Болкалийкс, има обяснителна бележка, пише още в Бивол. В нея се твърди, че Борисов е вербуван от Държавна сигурност още в средата на 80-те години на миналия век. Тогава срещу него е заведено дисциплинарно дело за лъжесвидетелстване. Борисов свидетелствал по бракоразводно дело, но се оказало, че излъгал.
Последвала “вербовка от Шесто и ДС урежда дисциплинарката да бъде прекратена”. Досието на Борисов като доносник на ДС е било пришито към разработката “Буда”, но по-късно е било прочистено в МВР.

Още много подробности по темата можете да прочетете тук

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>