28/03/2024

Кр. Таков: Цацаров и Узунов създават усещане за безправие и липса на справедливост

„Главният прокурор Сотир Цацаров и представляващият Висшия съдебен съвет Димитър Узунов продължават една много тъжна тенденция – поставянето на крайно неподходящи лица на отговорни постове. Те възцаряват едно рушене на държавността и създават усещане в свястната част на обществото за безправие и дефицит на справедливост. Това води до фонов стрес и физическо разболяване“. Такава теза разви в петък пред бТВ преподавателят по гражданско право доц. Кристиан Таков. Той определи поведението на Цацаров и Узунов тази седмица като безобразно.

Доцент Таков смята, че Цацаров и Узунов не изповядват демократични ценности, а от изказванията им хората могат да се замаят. „Отговорите им са абсурдни. Това обърква хората и стресира мозъка. Когато абсурдът е множествен, това са стари номера, манипулативна техника, те опират до абсурда и обуначването на публиката“, допълни той.

Таков уточни, че Узунов е предизвикал скандал, като си е присвоил правото да определи еднолично кой ще говори с проверяващите европейски прокурори. „Забележително беше обяснението – така се получи“, посочи юристът.

Той продължи с коментар и по другите два скандала във Висшия съдебен съвет, провокирани от главния прокурор Сотир Цацаров. Единият бе за отказа на прокуратурата да провери данните за политическа корупция от „Яневагейт” и новото интервю на Цветан Василев. А другият – опитът на главния обвинител да прокара решение, с което членовете на ВСС се съветват да не дават интервюта за „медии, издавани от подсъдими” (в случая ставаше дума за публикация на члена на съдийската колегия на ВСС Калин Калпакчиев в издаваното от Огнян Донев списание „Клуб Z”).

„Какво всъщност работи г-н Цацаров – дали е цензор, или е главен прокурор? Като главен прокурор видимо не действа, занимава се с изключително несвойствени дейности и обвинява в участие в някакъв сценарий своите опоненти, които го питат защо не прави едно или друго“, продължи Таков.

Той смята, че държавното обвинение показва „откровено нежелание, което граничи с наглост” да разследва фактите около казаното от Цветан Василев и коментарите на съдийките от „Яневагейт”. „Това, че си лош не означава, че всичко казано трябва да се неглижира – напротив, интересните неща обикновено се казват от лошите, когато са принудени да се разприказват, за да се спасят”, отбеляза Таков.

„С удивителна последователност главният прокурор обяви, че няма да има разследвания, защото данните са дадени от разследвани лица и не са достоверни. Може би Цацаров чака да получи данни от Светия синод или папата. Ясно, че при такива престъпления, данните ще идват от замесени, а не от светци“, обяви той.

Според него прокуратурата е можела да замаже случаите, като обяви, че е направила проверки и нищо не е открито, но вместо това арогантно обявява, че разследвания няма да има.

Снимката е на Капитал

http://www.mediapool.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *