19/03/2024

Китайски календар: Светът си отдъхва от 10 февруари нататък

Старата любов ръжда не хваща. Тази поговорка ще важи с пълна сила в Годината на Змията, която започва след броени дни. В българската традиция влечугото е пазител на къщата. Като примерна къщовница змията ще се заеме да подреди хаоса, който ни донесе предходната Годината на Дракона.

Източната нова година обаче е знаменателна и в едно друго отношение. Както редица древни пророчества и източната система на летоброене указва, че времето между 2012 и 2013 е доста особено. Сега Времето изтича, но Черната водна змия ще курдиса планетарния часовник за нов цикъл. Това събитие се случва веднъж на 800 години, а в момента живеем в последните дни на старото време…

След точно шест дни светът ще отбележи Източната нова година. Езотерици и философи очакват тя най-после да промени звездната конюнктура и светът малко да си отдъхне. „След бурните енергии на Дракона, които раздрусаха света през 2012 г. със социални, обществени и природни катаклизми Годината на змията ще внесе малко мъдрост и спокойствие“, коментират експерти по китайския зодиак. Те се мотивират с природата на животното, което изгрява на хоризонта. То символизира енергии, които ще стабилизират живота на планетата през идните месеци.

Малцина обаче знаят, че точно на 10 февруари ще настъпи и едно събитие, което се случва веднъж на 800 години. В това време енергиите, които протичат от Космоса към Земята достигат своя край и цялата матрица се нулира, започвайки отначало. „Образно събитието може да бъде сравнено с огромен часовник, който достига своя край и всичко тръгва отначало. Това може би е краят на Времето, за който и маите са говорили. В този цикъл енергиите, които действат в нашето измерение, са се комбинирали N на брой пъти и ще се рестартират от 0:0:0“, коментират езо-философите на Запад.

За по-подробна информация потърсихме експерта по източно летоброене и Фън Шуй Цветозар Мръвков. Той наистина потвърди, че тази Източна нова година е повече от знаменателна. „На мен специално ще ми бъде много интересна. Защото чак след 8 столетия нещата, които се случват сега, ще се повторят“, коментира родният спец .

Жълтият император

Историята на планетарния часовник е свързана с древното предание как преди хиляди години жълтият император станал свидетел на знамение Свише. На брега на една река се появила странна костенурка. Тя веднага приковала вниманието на всички, защото на гърба й имало неръкотворно изображение.

„Върху корубата на костенурката имало символи, станали известни по-късно като квадрата Ло Шу. Той изумително точно е описвал енергиите и техните различни проявления в нашия свят. Около него се върти цялата източна философия, включително и целият Фън Шуй“, разказва Мръвков.

Магическият квадратът Ло Шу крие закономерности и взаимовръзки в нашето пространство – време. Той е разделен на девет сектора. Във всеки попадат т. нар. летящи звезди, които отговарят за различни аспекти от нашия живот – любов, здраве, пари, семейство, работа и т.н.

„Звездите са наречени летящи, защото променят местоположението си всяка година. Те всъщност отразяват движението на планетите в нашата слънчева система и влиянията им върху земята. Квадратът пък описва позициите им. Половината от тях влияят добре на човека, а другата не. Всяка година летящите звезди сменят положението си в магическия квадрат. За 800 години те се завъртат във всички възможни позиции и сега (на 10 февруари) се връщат в изначалната си позиция“, коментира Цветозар Мръвков.

Какво ще се случи с настъпването на това събитие, трудно би могло да се прогнозира. Ако се обърне поглед осем столетия назад във времето, в Европа започва да навлизат различни нововъведения, което способства икономическия ръст на региона.

Разум по борсите

„Годината на змията очаквам да донесе повече спокойствие и мъдрост на финансовите пазари, по борси и тържища. Все още обаче се намираме в годината на Дракона. Той е единственото животно, което не съществува реално във външния свят. Именно за това някои считат, че миналата 2012 година бе на кардиналните промени. И след като Драконът е разбутал, разместил, разчистил е терена от 10 февруари до 31 януари 2014 г. Змията ще подрежда. През този период не бива да се правят кардинални промени. По-скоро ще се върнем една крачка назад, за да стъпим после две напред“, съветва преподавателят по Фън-Шуй.

Според източната философия за времето и пространството змията е символ на мъдростта и земното начало. Цветовете в нейната година са черно, тъмно синьо, както и пастелните земни тонове. Това животно закриля искрените и честни люде и не се отнася добре към онези, които все вдигат шум около себе си. Невидимите сили, символизирани от влечугото, подкрепят рисковите начинания, но само ако са обмислени от всички ъгли.

Черната водна змия носи и символа на новото начало, на парите, на зачатието, както и на творчеството. Змията още обича тишината и спокойствието и ненавижда шума, скандала, лъжата и интригата. Под нейния знак са дълготрайните бизнес партньорства, които ще започнат да носят дивиденти. В любовен план силните страсти ще са по-скоро рядкост, тъй като вселената ще толерира не мимолетните, а сериозните връзки. Човек би могъл да се върне и към старата си любов, а онези, които са от дълго време заедно, ще сключат брак и/или ще се сдобият с потомство. Всичко, което е свързано с изкуството, като музика, рисуване, дизайн, писане ще носи успех на хората.

Благополучието влиза в дома от Юг

В годината на змията човек може да привлече благополучието в живота си, ако пребивава повече време в южната част на офиса или дома си. Там е желателно да се палят свещи, тъй като светлината и червеният цвят (в интериора) активират успеха, казва Цветозар Мръвков.

Според древните трактати за управлението на стихиите глинена фигурка в североизточната част на виталното пространство пък е способна да активира късмета и разцвета – емоционален и финансов. Предмет в интериора с жълтокафяв или червен цвят в тази част на дома ще подкрепи мъжа на средна възраст да носи повече пари в дома.

През 2013 г. центърът на офиса или къщата не бива да бъдат „тревожени“, съветва учителят по Фън Шуй. Там не е желателно да се палят свещи, да се организират шумни забави или да се правят ремонти. Причината е една от летящите звезди, т.нар. пета жълта, която през идните месеци ще се проектира точно насред нашите местообиталища.

„Тя символизира недобър късмет, а в древените хроники буквално е описана като носеща смърт на наследника“, цитира древните книги Мръвков.

Болестите пък ще се проектират в югозападния край на виталното пространство. За да бъдем здрави, източната метафизика съветва в тази част на дома да се постави живо растение, както и всякакви метални елементи и статуи, но с по-овални форми.

Петелът и Овцата с бум в кариерата

Годината на Змията ще подкрепя всяка дейност, в която се влага мъдрост и творчество. Периодът ще бъде по-успешен и за онези, които се занимават с интелектуална дейност. Рамо от вселената в сферата на кариерата ще получат родените под знака на Овцата (такива са родените в години: 1931, 1943, 1955, 1967, 1979, 1991, 2003) и Петела (1921, 1933, 1945, 1957, 1969, 1981, 1993, 2005). При тях усилията ще бъдат увенчавани със слава и успех, а проблемите им сякаш ще се решават автоматично от Съдбата.

Според повелите на източния календар периодът до 31 януари 2014 година ще бъде малко по-тежък за Плъха (1924, 1936, 1948, 1960, 1972, 1984, 1996, 2008) и Свинята (1923, 1935, 1947, 1959, 1971, 1983, 1995, 2007). Тигрите (1926, 1938, 1950, 1962, 1974, 1986, 1998, 2010) също трябва да внимават в картинката и да бдят за дребните камъчета, които, ако не ги видят, ще ги спъват към хармонията и щастието.

По-спокойно ще дишат хората под знака на Маймуната (1932, 1944, 1956, 1968, 1980, 1992, 2004). На късмет ще се радват и дошлите на бял свят в някоя от годините на Вола (1937, 1949, 1961, 1973, 1985, 1997, 2009). За мнозина от тях започва нов житейски етап.

Хората, които според китайския зодиак са Змия (1929, 1941, 1953, 1965, 1977, 1989, 2001, 2013) през следващите месеци ще могат да разчитат на благословия за излизане от сянката и реализиране на плановете. Стига самодисциплината им да е на ниво, успехът на мъдрите змии е в кърпа вързан.

http://standartnews.com/lyubopitno-misterii/zmiyata_naviva_chasovnika_za_novi_800_g-176759.html
   

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *