26/04/2024

Археолози откриха 35 древни пирамиди в Судан (снимки)

В Седеинга (Sedeinga) – Судан, при археологически разкопки бе направено поразително откритие. Учените попаднаха на не по-малко от 35 древни неголеми пирамиди.

Откритието е направено през периода от 2009 до 2012 г.  Изследователите били удивени от множеството пирамиди на едно място. В рамките на един сезон през 2011 г. били открити 13 пирамиди на площ от 500 квадратни метра.

Учените предполагат, че пирамидите са били построени по време на царството Куш, което граничело с Египет. Вероятно построяването на пирамидите е било повлияно от египетската архитектура.

Изследователите предполагат, че строителството на пирамидите в Седеинга е продължило векове. Винсет Франсигни (Vincent Francigny), археолог от Американския музей по естествена история в Ню Йорк (American Museum of Natural History in New York) отбелязва: „Плътността на пирамидите е много голяма. В продължение на стотици години са се изграждали все повече и повече пирамиди, в резултат на което те запълнили цялото пустеещо пространство”.

При най-големите пирамиди основата е дълга седем метра, а при най-малката – едва 75 см. Последната очевидно е била построена за дете. Върховете им не са се запазили, но учените предполагат, че те били декорирани със знакови камъни с изображения на птици или лотос на върха на слънчев диск.

Една от пирамидите била с кръгла структура, съединена с ъглите на пирамидата. За изследователите си остава загадка защо жителите на Седеинга са избрали този дизайн.

Макар да са ограбени още в древността изследователите успели да открият някои артефакти. Интересна находка е жертвеник, немерен в една от пирамидите.

One thought on “Археолози откриха 35 древни пирамиди в Судан (снимки)

  1. Пирамидите,където и да се намират по света не са строени от Homosapiens.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *