25/04/2024

Земята изпусна преди дни шанса да се обзаведе с втора Луна

Жителите на Земята изпуснаха шанса да виждат в небето нова Луна, макар и не толкова голяма. Както предположи финландският математик Еско Лиитинен уникалната възможност била пропусната през миналия уикенд, когато над Британските острови и Северна Америка мнозина видяха в нощното небе загадъчен космически обект.

Любителите на астрономията и на нощните разходки тогава обърнаха внимание на яркото оранжево кълбо, което бързо се понесе по небето, оставяйки след себеси дълга следа. Една жена дори поискала да позвънят в полицията, а хора с по-богато въображение решили, че това е косчимески кораб на извънземни, който се насочва за кацане.

Професионалистите отначало се присмели на тези предположения, но също така отбелязали, че нещата не са съвсем прости. Първо, кълбото летяло много по-бавно в сравнение с метеоритите и метеорите. Второ, обектът се движил от изток на запад. Това е важно тъй като падащите на Зеимята спътници и степени от ракети обикновено летят от запад на изток по посока на въртенето на планетата ни.

Лиитинен изказва предположение, че понеслия се през небето обект е бил болид ( неголямо, но много ярко космическо тяло) с маса от един до десет тона. Навлизайки в гравитационното поле на Земята той изменил траекторията на своето движение и направил обиколка около планетата. В резултат на това болидът за втори път се появил – този път над територията на САЩ и Канада.

За съжаление разноцветното кълбо не е могло да стане пълноценен спътник на Земята – то би паднало на повърхността. Така нашата планета изпусна шанса да се сдобие мвакар и с неголям, но затова пък – естествен спътник. Към нястоящия момент Земята си има само Луната за компания. Има още две космически тела, които се въртят по сходна орбита, но е трудно да бъдат наречени истински спътници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *