26/04/2024

Австриец скочи с парашут от височина 22 километра

Австрийският екстремен спортист Феликс Баумгартнер извърши на 16 март уникален скок от стратосферата. Той се издигна на 22 километра височина и прелетя до земята само за осем минути и осем секунди. Три минути и 43 секунди скайдайвърът ( небесният „водолаз”) прелетя в свободно падане без да разтваря парашута си. През това време разви скорост от 587 километра в час (снимка на АР).

Баумгартнер разказва, че по пътя силно е измръзнал и при приземяването си просто не е могъл да помръдне ръцете си. „Не си чувствах ръцете по време на падането, толкова студено беше там. Ще работим над това”, казва смелият парашутист пред Асошиейтед прес.

Спортистът планира да извърши нов скок, но този път през лятото, за да подобри световния рекорд.  Сега рекордът за скок с парашут от най-голяма височина държи Джоузеф Китингер, който е консултирал австриеца при подготовката му за този скок от аеростат.

През 1960 г. Китингер, който тогава бил военен летец, извършил скок от стратосферата от височина над 31 километра. Китингер падал свободно 4 минути и 36 секунди, развивайки невероятната скорост от 988 километра в час. При това той изгубил дясната си ръкавица , в резултат на което ръката му се раздула практически двойно. Америкенецът установил световен рекорд по височина на скока, скорост на свободното падане и продължителност на парашутния скок.

Рекордът по продължително падане без парашут принадлежи на руския летец Евгени Андреев, който през 1962 г. извършил скок от 25,5 км височина. Той прелита 24,5 км в свободно падане преди да отвори парашута. За разлика от него Китингер при скока си от аеростата използвал малък стабилизиращ парашут, поради което рекордът му не бил зачетен.

Както казва Баумгартен след скока си на 16 март той става член на „привилегирования клуб” от всичко на всичко трима човека. Спортистът не смята да спира дотук и се надява във времето до следващия скок да се подготви добре, осланяйки се на съвременна техника и  да счупи рекордите на Китингер и Андреев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *